Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон категорично проти поділу Косова; Росія називає місію ЄС у Косові незаконною


Місія ЄС уже готується до роботи. Раніше Сербія теж назвала її незаконною.

Як заявив посол Росії в ООН Віталій Чуркін, нині є надалі чинною резолюція Ради Безпеки, яка 1999 року передала адміністративні функції в Косові місії ООН, і ця місія ООН залишається й працює далі.

ЄС уже вирішив надіслати до Косова власну місію з запровадження верховенства права, яка, на думку Євросоюзу, має замінити собою місію ООН.

Ця місія ЄС уже готується до роботи. Раніше Сербія теж назвала її незаконною.

Тим часом у Вашингтоні заступник держсекретаря США Николас Бернз заявив, що Сполучені Штати виступають «абсолютно» проти розділу Косова на албанську й сербську частини.

За його словами, таку позицію підтримує більшість країн світу.

Раніше представник Євросоюзу в Косові Пітер Фейт теж відкинув перспективу розділення краю.

При цьому він визнав, що між Белградом та сербськими громадами Косова збережуться «привілейовані зв’язки».

Вчора у Відні відбулося перше засідання міжнародної групи з питань Косова. У ньому взяли участь представники 15 країн, які підтримали незалежність самопроголошеної косовської держави.

Учора ж на півночі Косова, в північній частині міста Косовська Мітровіца, в якій живуть серби, стався вибух. Ніхто не потерпів. Вибух пошкодив два автомобілі місії ООН.

Вибух стався біля будівлі, в якій розташована відділення місії та поліції ООН. Біля цієї будівлі місцеві серби протестують щодня відтоді, як сербський край Косово 17 лютого односторонньо проголосив незалежність від Сербії.
XS
SM
MD
LG