Доступність посилання

ТОП новини

З''їзд у Сіверськодонецьку відбувся за участі лідера «регіоналів» Віктора Януковича


Віктор Міняйло Сіверськодонецьк, 1 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Будь які дії щодо НАТО лише через референдум, зупинити «насильницьку українізацію», не допустити перегляд історичного минулого України, – такі рішення, серед іншого, ухвалили три з половиною тисячі учасників другого Всеукраїнського з‘їзду депутатів рад усіх рівнів, який відбувся у суботу в Сіверськодонецьку Луганської області. А біля Льодового палацу, де проходив з‘їзд, протестували близько пів тисячі активістів УНА-УНСО і Всеукраїнського об’єднання «Свобода», які провели мітинг.


У резолюції другого сіверськодонецького з''їзду сказано: В Україні сформована небезпечна монополія політичних сил, які спекулятивно називають себе демократичними, але фактично узурпували волевиявлення українського народу. Так звана Коаліція демократичних сил, яку підтримує голова держави, сповідує філософію минулого, ідеологію реваншу, практику соціального популізму, мораль політичної безвідповідальності.

І чи не всі промовці майже одностайно критикували дії чинної влади. Так народний депутат Україні Віктор Тихонов вважає, що нинішні керівники держави плутають сепаратизм із федералізмом, федералізм із регіоналізмом, а між регіоналізмом і автономізацією взагалі не бачать різниці.

«Ну зовсім, як в старому жарті: плутав Бабеля з Бебелем, Бебеля з Гегелем, Гегеля з Гоголем, а Гоголя з гоголь-моголем», – іронічно зауважив Віктор Тихонов .

«Реально, нічого крім демагогії тут не звучить»

Ну а поки депутати усіх рівнів «жартували» на з‘їзді, на майдані біля Льодового палацу в оточенні представників правоохоронних органів мітингували представники націоналістичних організацій.


Голова київської організації УНА-УНСО Ігор Мазур зазначив: «Йде навіть не стільки питання сепаратизму, скільки боротьба за владу. Партія регіонів заблокувала роботу парламенту, у зв’язку з цим їм треба гратися в такі от збори. Згадали про Сіверодонецьк-2. Реально, нічого крім демагогії тут не звучить. І наносяться удари по політичній стабільності в державі».

Тим часом атмосфера на з’їзді ще більше розпалювалася. Перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко заявив: «Вихід в нас лише один. Винести нашу боротьбу за майбутнє України на вулиці і площі міст і сіл. Потрібно формувати потужний лівоцентристський рух».

Вклалися у 2 години 30 хвилин

Як би не кипіли пристрасті, але з‘їзд тривав рівно 2 години 30 хвилин без перерви, як і було заплановано в регламенті. Останнім виступав нинішній лідер опозиції, голова партії регіонів Віктор Янукович. Він також говорив про НАТО, історію та російську мову. Причому все це читав з прозорого суфлера, який зазвичай використовують американські президенти.


«Тільки виважена державна політика здатна не допустити продовження розколу суспільства», – заявив Віктор Янукович, говорячи про «сповзання України до межі, за якою проглядається привид громадянського протистояння».

Учасники Всеукраїнського з‘їзду рад у своїй резолюції запевнили, що докладуть максимум зусиль для захисту законних гуманітарних, політичних і соціально-економічних прав та інтересів громадян України.

Матеріали до теми:

• З’їзд у Сіверськодонецьку побачив «батьківщину в небезпеці» через «агресивний націоналізм, що по суті межує з нацизмом» • Сіверськодонецький з’їзд хоче захистити російську мову від «насильницької українізації» • З’їзд у Сіверськодонецьку хоче створити комітет для проведення референдуму щодо НАТО • З’їзд у Сіверськодонецьку бачить «батьківщину в небезпеці» через «агресивний націоналізм, що по суті межує з нацизмом» • Рінат Ахметов замість з’їзду в Сіверськодонецьку в суботу вболівав за «Шахтар»
XS
SM
MD
LG