Доступність посилання

ТОП новини

Нинішній конфлікт із «Газпромом» відволікає Україну від вирішення стратегічних питань в енергетиці – британський експерт


Мар’яна Драч Прага, 3 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Головна небезпека нинішнього газового конфлікту з Росією полягає в тому, що він відволікає Україну від розв’язання стратегічних питань в енергетиці. Таку думку має британський оглядач Саймон Пірані з Оксфордського інституту енергетичних досліджень, який виклав свої погляди у розмові з Радіо Свобода.


Р. С.: Сьогодні Дмитро Медведєв не лише новобраний майбутній президент Росії, але й голова ради директорів «Газпрому». З огляду на це, чи можна вважати, що перекриття газового вентилю Україні стало першим зовнішньополітичним кроком нового господаря Кремля, а не є просто результатом комерційної суперечки?

С. П.: Я не думаю, що це можна розцінювати як зовнішньополітичне рішення нового президента. Як Ви знаєте, він розпочне виконувати обов’язки в травні. Я розцінюю скорочення поставок газу в Україну як результат зустрічі двох інших президентів. Хоча Путін і Ющенко ухвалили важливе рішення змінити спосіб поставок газу, відмовитися від посередників, водночас вони залишили багато невирішених питань щодо нової схеми на відкуп урядів і компаній.

Р. С.: У новій схемі співпраці «Газпром» хоче здобути більший контроль над внутрішнім українським ринком газу. Які шанси, що йому вдасться цього досягти?

С. П.: Гадаю, що «Газпром» має високі шанси на успіх. Важко побачити, яким чином українці, яких це турбує, можуть зупинити «Газпром». Хоча триває запекла боротьба щодо змісту нової угоди, я був досить здивований тим, що саме на цей аспект не звертають великої політичної уваги в Україні. Йдеться про те, що «Газпром» хоче здобути 50 відсотків контролю над продажем газу в Україні, а не 25 відсотків, як це було дотепер. Виглядає, що в Україні немає нікого, хто бив би на сполох через це.

Р. С.: Президент і прем’єр України озвучували різні підходи до розв’язання газової суперечки з Москвою. Як Ви це бачите як закордонний спостерігач — як пошук оптимального варіанту чи як небезпечний конфлікт, що підриває інтереси України?

С. П.: Це може мати негативні наслідки для України з очевидних причин. Як виглядає, Ющенко більше, ніж Тимошенко, готовий до компромісу з Москвою і «Газпромом». Але вони мають справу з дуже сильним візаві, який має весь російський і туркменський газ. Вони ведуть переговори зі слабких позицій і обоє визнають, що ціна на газ буде зростати. Тривожним для України є те, що чим довше триває цей конфлікт і така ситуація, як сьогодні, тим далі відкладаються важливі питання для українського газового сектору і для України загалом.

Р. С.: Що саме Ви вважаєте за головне?

С. П.: На мою думку, тут найважливіші два питання. По-перше, Україна має збільшити власний видобуток газу. Дуже тривожно те, що в 2007 році такий видобуток навіть скоротився порівняно з попереднім роком, нехай і не набагато, але це погана вістка. По-друге, треба щороку обмежувати споживання газу, і на це влада має звертати більше уваги. Гадаю, що тут у Тимошенко і Ющенка не повинно бути розбіжностей: чим менше залежна Україна від російського і туркменського газу, тим краще.

Матеріали до теми:

• Російський «Газпром» скоротив постачання газу до України вже на 35 відсотків • Юлія Тимошенко заявляє про ліквідацію посередників на ринку газу і впевнена, що Росія не перекриє газ • «Газпром» знову погрожує припинити з понеділка постачання російського газу в Україну через провал переговорів • Президент Віктор Ющенко заявив, що Україна сплатила борг за російський газ, спожитий минулого року
XS
SM
MD
LG