Доступність посилання

ТОП новини

Американські сенатори ставлять під сумнів запрошення Путіна на саміт НАТО й закликають надати Україні План дій для членства


Про це йшлося на слуханні в Комітеті з закордонних відносин США в вівторок, присвячених майбутньому самітові НАТО в Бухаресті 2–4 квітня. За словами помічника державного секретаря США Данієла Фріда, надання Україні і Грузії Плану дій для членства в НАТО допоможе цим країнам, а бухарестський саміт має вирішити, коли буде здійснено цей крок.

Про це йшлося на слуханні в Комітеті з закордонних відносин США в вівторок, присвячених майбутньому самітові НАТО в Бухаресті 2–4 квітня.

Сенатор Ричард Луґар пригадав, як Президент Росії Володимир Путін, виступаючи на прес-конференції разом із колегою з України Віктором Ющенком після переговорів із ним, заявив, що Росія може націлити на Україну свої ядерні ракети, якщо Київ вступить до НАТО й розташує на українській території військові бази країн НАТО.

За такої ситуації, сказав один із провідних сенаторів-республіканців, запрошення Путіна на саміт може означати надання йому змоги далі залякувати інших. За словами Луґара, в нинішньому контексті запрошення Путінові «дуже сумнівне».

Луґар вважає, що НАТО мусить надати Україні, а також Грузії План дій для членства. За його словами, обидві країни ще мають здійснити багато досягнень, перш ніж їм можна буде запропонувати вступати до НАТО, але надання їм Плану дій було б «важливим символом намірів альянсу».

Інший сенатор, один із провідних демократів, голова Комітету з закордонних відносин Сенату Джозеф Байден, теж вважає, що Україну й Грузію треба заохотити, задовольнивши їхні прохання про План дій для членства.

При цьому Байден наголосив, що План дій для членства не є кроком, який неминуче веде до самого членства, і отримання самого запрошення вступати до НАТО може тривати так довго, як бажає Північноатлантичний союз чи як потребує країна-претендент.

Помічник державного секретаря США Данієл Фрід, який виступав на слуханні, щодо запрошення Володимиру Путінові на саміт відповів, що воно є можливістю поновити зусилля для співпраці з Росією і водночас викликом для НАТО – гарантувати, що свої рішення Північноатлантичний союз ухвалює на підставі того, що добре для нього, а не на підставі вето з боку «зовнішніх чинників».

За словами Фріда, надання Україні і Грузії Плану дій для членства в НАТО допоможе цим країнам, а бухарестський саміт має вирішити, коли буде здійснено цей крок.

Чільний представник Держдепартаменту кілька разів наголосив, що двері НАТО мають залишатися відчинені і жодна країна з-поза його меж не може вирішувати, кому туди вступати.

На думку Фріда, Україна і Грузія перебувають приблизно на тому рівні, як були Македонія і Албанія, коли вони отримали свого часу План дій для членства.

Він уточнив, що Грузія «і близько не готова до членства», хоча й здійснила останнім часом дуже великі реформи, тоді як Україна, за його словами, – «значно розвиненіша держава».

Фрід пригадав, що в українському суспільстві ще немає твердого консенсусу щодо вступу до НАТО. Але, додав він, досвід свідчить, що перспектива членства в НАТО – отримання Плану дій для членства – може допомогти кристалізувати такий прозахідний консенсус.

Матеріали до теми:

• Німеччина і Франція не підтримують намагання України і Грузії приєднатися до НАТО через побоювання зачепити інтереси Росії – The Washington Post • Канцлер Німеччини – проти вступу України і Грузії до НАТО • Навіть якщо Україні не запропонують в Бухаресті плану дій щодо НАТО, це нічого не змінить у напрямку наближення – представник Держдепартаменту США • НАТО не змагається з Росією, запевняє представник Держдепартаменту США • Путін знову згадав про Україну та НАТО • На засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО в четвер жодного рішення щодо України не ухвалили – нема консенсусу • Розширення НАТО в Бухаресті може і не бути • Кондоліза Райс із осторогою ставиться до перспектив України і Грузії отримати План дій для членства в НАТО на саміті в квітні • Роберт Сіммонз: Україна і Грузія, ймовірно, не приєднаються до Плану дій для членства в НАТО на квітневому саміті в Бухаресті • Стівен Пайфер сподівається, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства в НАТО • Що очікувати Україні на Бухарестському саміті НАТО? (Коментарі вашингтонських експертів)
XS
SM
MD
LG