Доступність посилання

ТОП новини

Україна буде і надалі виконувати миротворчі функції в Косові


Як заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко після засідання Ради національної безпеки й оборони, питання про виведення українського миротворчого контингенту з Косова після загибелі там українського працівника Міжнародної поліції не розглядають. «Ми в контакті з секретаріатом ООН і будемо з’ясовувати всі деталі тієї події. Ми будемо шукати нові засоби для того, щоб забезпечити безпеку наших миротворців», – заявив він. Опозиція вимагає відкликати українських миротворців із Косова.


Як заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко після засідання Ради національної безпеки й оборони в п’ятницю, питання про виведення українського миротворчого контингенту з Косова після загибелі там українського працівника Міжнародної поліції не розглядають.

«Миротворча діяльність України буде продовжена. Питання про виведення нашого миротворчого контингенту з Косова не стоїть. Буде проведене додаткове розслідування обставин того, що сталося. Ми в контакті з секретаріатом ООН і будемо з’ясовувати всі деталі тієї події. Ми будемо шукати нові засоби для того, щоб забезпечити безпеку наших миротворців», – заявив він.

Водночас, за словами міністра, Україна все ще не визначилася зі своєю позицією щодо проголошення Косовом незалежності.

Опозиція вимагає відкликати українських миротворців із Косова.

Суперечки довкола питання українських миротворців у Косові стали причиною безрезультатного завершення у п’ятницю засідання Верховної Ради, оскільки опозиціонери вимагали внести на розгляд питання щодо Косова і розглянути його.

У Косові в лавах Міжнародної поліції, яка діє у складі Місії ООН у Косові, служать, за даними МВС України на середину березня 2008 року, 187 українців, із них понад 150 у Спеціальних підрозділах поліції. Одним із них є український кінологічний підрозділ, який працює зі службовими собаками, – єдиний у світі.

Також у Місії ООН у Косові працюють 2 офіцери зв’язку з України.

Іще 184 українці, за даними Міноборони України станом на початок лютого 2008 року, беруть участь у діяльності Косовських сил (KFOR) – миротворчих військ у Косові за мандатом Ради безпеки ООН і під командуванням НАТО.

На початку цього тижня 1 український працівник Міжнародної поліції в Косові загинув і 20 були поранені під час сутички між супротивниками проголошення незалежності Косова та поліцейськими силами ООН у Косовській Митровиці.

Край Косово односторонньо проголосив державну незалежність від Сербії в середині минулого місяця.

Матеріали до теми:

• Український миротворець, поранений під час сутичок у місті Мітровиця в Косові, помер у лікарні • Косовську Мітровицю відвідають керівники МВС України і Польщі для з’ясування питань безпеки українських і польських поліцейських • Жителі Косовської Мітровиці кривавими протестами відзначили місяць від проголошення незалежності краю • У Косові обстріляли українських миротворців – 14 поранених, один у тяжкому стані • Щонайменше 25 поліцейських ООН, 8 миротворців НАТО і десятки сербів постраждали сьогодні внаслідок сутичок у північному косовській Мітровиці

XS
SM
MD
LG