Доступність посилання

ТОП новини

«Судна зіштовхнулися через порушення правил руху» – професор Світового університету мореплавства


Віталій Єреміца Брюссель 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Обставини зіткнення китайського суховантажу із українським судном «Нафтогаз-67» поблизу Гонконгу мають проаналізувати фахівці, що представлятимуть обидві сторони. Професор морського права та безпеки Світового університету мореплавства Пі-Кей Мухірджі вважає, що причина трагедії у звичайному порушенні правил морського руху.

Зовнішні пошкодження китайського суховантажника «YoaHai» отримані внаслідок зіткнення з українським буксиром «Нафтогаз-67». Зйомка 26 березня 2008 р.
(AFP)
Професор Пі-Кей Мухірджі, визнаний фахівець у сфері морського права, пояснює, що всі спірні питання у царині судноплавства базуються на міжнародних конвенціях та митному праві.

« Все залежатиме від розслідування та визначення порушень, вчинених китайською чи українською стороною. Той факт, що, як припускають, загинули люди, буде взятий до уваги при розподілі компенсації завданої шкоди. Але є інформація, щоправда, непідтверджена, що українське судно могло мати деякі недоліки у сенсі безпеки. Подейкують, що через це у вересні минулого року воно навіть було затримане. Та ця деталь, гадаю, не вплине на результати розслідування, бо це було давно», – зазначає професор Мухірджі.

Згідно із інформацією, надісланою Міжнародною морехідною організацією, затонулий у суботу буксир «Нафтогаз-67» пройшов технічний контроль у жовтні минулого року.

Погана видимість – одна із причин?

Іншою можливою причиною аварії називають погану видимість, викликану густим туманом. Професор Мухірджі вважає, що мало місце звичайне порушення правил руху: «Визначення винних у тому, що трапилося базуватиметься на факті порушення правил руху чи то китайським суховантажем, або ж українським буксиром. А наступний крок – досить складний процес визначення суми компенсації двома сторонами. Припустимо, що китайська сторона буде визнана винною на 40 відсотків, а українська – на 60. Тож відповідно до цього буде розподілена загальна сума компенсації завданої шкоди. Це визначить суд. Звичайно ж, беручи до уваги людські жертви. Проте, я не беруся щось стверджувати категорично, бо не знаю, якою була фізична ситуація, коли відбулося зіткнення».

Наташа Браун, речниця Міжнародної Морехідної Організації, що базується у Лондоні, утримується від оцінки експертного рівня рятувальної операції. На її думку, китайські рятівники роблять все можливе. Україна та Китай є давніми членами Міжнародної Морехідної Організації, яка, власне, є законотворчим та регламентуючим органом у світовій системі водного транспорту.

«Перш за все мусить бути завершена рятувальна операція, що здійснюється Гонконгськими береговими службами. Виглядає на те, що вони намагаються зробити все можливе. На цьому етапі нам важко судити, що стало причиною цієї аварії. Коли ми матимемо результати слідства, аналізи експертів, тоді стане очевидним, які уроки нам слід винести з цього для створення чи коригування майбутніх правил та міжнародних процедур», – зауважила Наташа Браун.

Матеріали до теми:

• «Чорноморнафтогаз» заперечує заяви китайських ЗМІ про аварію судна «Нафтогаз-67» через технічні несправності • Тіла двох українських моряків знайшли в Гонконзькій протоці • У Гонконгській протоці тривають рятувальні роботи на місці аварії судна «Нафтогаз-67»
XS
SM
MD
LG