Доступність посилання

ТОП новини

НАТО відклало розгляд питання про надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства на грудень


За словами Генерального секретаря Альянсу Яапа де Хоопа Схеффера, зараз має початися інтенсивний політичний діалог на найвищому рівні. НАТО доручило міністрам закордонних справ провести оцінку готовності країн приєднатися до ПДЧ і наприкінці цього року надати результати цієї оцінки. «НАТО вітає євроатлантичні прагнення України і Грузії набути членства в НАТО. Ми погодилися сьогодні, що ці країни стануть членами НАТО... План дій для членства – це наступний крок для України і Грузії на їхньому прямому шляху до членства. Сьогодні ми чітко заявляємо, що підтримуємо заявки цих країн на План дій для членства...», – заявив Яап де Хооп Схеффер.


За словами Генерального секретаря Альянсу Яапа де Хоопа Схеффера, зараз має початися інтенсивний політичний діалог на найвищому рівні. НАТО доручило міністрам закордонних справ провести оцінку готовності країн приєднатися до ПДЧ і наприкінці цього року надати результати цієї оцінки.

«НАТО вітає євроатлантичні прагнення України і Грузії набути членства в НАТО. Ми погодилися сьогодні, що ці країни стануть членами НАТО. Обидві держави зробили важливі внески в операції альянсу. Ми вітаємо демократичні реформи в Україні і Грузії і чекаємо на вільні і чесні парламентські вибори в Грузії в травні. План дій для членства – це наступний крок для України і Грузії на їхньому прямому шляху до членства. Сьогодні ми чітко заявляємо, що підтримуємо заявки цих країн на План дій для членства. Відтак ми тепер починаємо період інтенсивної співпраці з обома країнами на високому політичному рівні, щоб розв’язати досі не вирішені питання, які стосуються їхніх заявок про План дій», – заявив Яап де Хооп Схеффер.

США твердо підтримують надання Україні і Грузії Плану дій і заявляли, що домагатимуться цього на нинішньому саміті в Бухаресті. Їх підтримала в цьому ще низка країн, переважно із Центральної і Східної Європи.

Саміт голів держав і урядів країн – членів НАТО у Бухаресті
Раніше низка західноєвропейських країн – членів НАТО на чолі з Німеччиною і Францією висловилися проти надання ПДЧ для України і Грузії.

Тим часом Хорватії та Албанії отримали згоду на приєднання їх до НАТО.

Альянс також запропонував Боснії і Герцеговині посилений діалог щодо членства.

Рішення щодо запрошення Македонії ветувала Греція, яка вимагає вирішити питання щодо назви цієї колишньої югославської республіки, заявив речник македонського уряду.

Він, однак, зазначив, що Македонії дозволять вступити до НАТО відразу як завершиться суперечка із назвою, яка триває вже 17 років.

Більшість країн визнали її як «Республіку Македонію», але Греція побоюється, що прийняття до НАТО і ЄС країни із такою назвою дасть їй привід для територіальних претензій щодо північного регіону Греції, який також називається Македонією.

Усі рішення в Північноатлантичному союзі ухвалюють тільки консенсусом, тобто повною згодою всіх його членів.

Матеріали до теми:

•&nbspВіктор Ющенко назвав історичним для країни рішення НАТО про те, що Україна буде членом Альянсу

•&nbspНа НАТО почекати запропонують Україні і Грузії в Бухаресті •&nbspЄвроатлантичний курс і російський Чорноморський флот: чи можливе співіснування? •&nbspЧи повинне НАТО захищати Європу від енергетичної зброї Москви? •&nbspПрем’єр-міністр Данії: Союз НАТО має знайти щодо України і Грузії компроміс, прийнятний для всіх

•&nbspКерівник МЗС Росії:Подальша експансія НАТО на схід є штучною і абсолютно непотрібною •&nbspБухарест приймає найбільший самміт НАТО

•&nbspВід партнерства до союзництва? Візит Буша до України відбувся • Позиція США стосовно приєднання України та Грузії до ПДЧ непохитна •&nbspКонгрес США затвердив резолюцію про сприяння приєднанню України і Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО • Віктор Ющенко сподівається, що в Україні появиться комуністична партія, яка діятиме в інтересах українців •&nbspВізит Джорджа Буша до України – комуністи проти • Візит Джорджа Буша до України • Буш у Києві: перспективи та очікування
XS
SM
MD
LG