Доступність посилання

ТОП новини

Олімпійський вогонь, що завжди був символом взаємоповаги між народами, став об’єктом для дисидентів


Василь Зілгалов Прага, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Олімпійський вогонь перетворюється сьогодні із символу взаємоповаги між народами на об’єкт вуличних битв. У Лондоні і Парижі цього тижня учасники антикитайських демонстрацій фактично зруйнували спокійний світовий маршрут олімпійського вогню, обвинувачуючи організаторів нинішній літніх Ігор – владу у Пекіні – в придушенні демонстрацій у Тибеті та в порушенні прав людини в Китаї. Ще більше демонстрантів очікує на вогонь майбутньої Олімпіади в американському Сан-Франциско, де факел планують пронести у цю середу. Як наслідок, МОК планує у найближчі дні обміркувати можливість скасувати подальший маршрут вогню світом, а можливо, і переглянути значення ролі олімпійського смолоскипа в майбутніх Іграх.

Греція, Олімпія -- церемонія запалення олімпійського вогню, 24 березня 2008 р.
Мер американського міста Сан-Франциско Ґевін Ньюсом каже, що він очікує неприємностей і може навіть змінити маршрут ходи з вогнем, щоб відвернути сутички з демонстрантами. Адже на олімпійський вогонь у цьому місті 9 квітня, як вважають, очікують іще більші акції протесту.

Хоча представник Національного олімпійського комітету США Стів Роуш запевняє, що вогонь пройде територією США у безпечній атмосфері: «Ми завжди планували провести естафети вогню безпечно, і тут ніяких змін немає. Я думаю, що наші плани безпеки адекватні, тим більше, що ми наперед планували, що у Сан-Франциско можуть бути організовані протести».

Китай глибоко ображений безладом під час проходження світової естафети олімпійського вогню, але влада у Пекіні твердо стоїть на тому, що хода має тривати, незважаючи ні на що.

МОК подумає про майбутнє олімпійського вогню

Тим часом Міжнародний олімпійський комітет, шокований протестами на шляху олімпійського вогню, намагатиметься під час зустрічі в Пекіні 10 квітня якось переглянути завершальну частину маршруту. Адже попереду ще понад десяток країн, а також Лхаса – столиця Тибету, де у березні спалахнули масові антикитайські демонстрації.

Член правління МОК Кеван Ґоспер не виключає й взагалі скасування міжнародної естафети олімпійського вогню у майбутньому. Одна з можливостей – відмовитися від передачі вогню всім світом, так щоб його доставляли з Греції відразу до країни, що проводитиме Ігри.

Член МОК Алекс Ґіладі наголосив Радіо Свобода, що смолоскип репрезентує не Китай, а весь олімпійський рух. «Я дуже розчарований нездатністю сил безпеки контролювати перебіг естафети. Мене охоплює жаль, що демонстранти сприймають олімпійський вогонь як китайський, у той час як це вогонь Міжнародного олімпійського комітету. Але ми прикусимо язик і просто будемо продовжувати нашу роботу», – додав представник МОК.

Хоча сам факт походження сучасної естафети не такий уже й величний. Цю церемонію запровадили з ініціативи нацистського шефа пропаганди Йозефа Ґеббельса для Олімпіади 1936 року у Берліні. Ті Ігри нацистська пропаганда використала на всю потужність.

Спостерігачі вважають, що протести, які супроводжують олімпійський вогонь, мало підштовхують до бойкоту цих Ігор, хоча симпатії до Тибету виявляє весь світ.

Попередні бойкоти Ігор у часи «холодної війни» досягли мало чого, окрім позбавлення частини провідних спортсменів світу шансу взяти участь у такому престижному змаганні.

Матеріали до теми:

• Подорож Олімпійського вогню світом перетворюється на битву за права Тибету • Спікер Палати представників Конгресу США засуджує дії китайської влади проти тибетців. Китай підтягує війська до Тибету • Протести тибетців у Китаї призведуть до міжнародного бойкоту Літньої Олімпіади? • У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів
XS
SM
MD
LG