Доступність посилання

ТОП новини

Європа намагається бути посередником між Грузією та Росією


Віталій Єреміца Брюссель 30 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз, стривожений ескалацією напруження між Грузією та Росією заявляє, що збільшення кількості військ – немудрий крок, який може спровокувати появу нових конфліктів у регіоні.

Росія звинуватила Грузію в дислокації спецпідрозділів і артилерії в верхній частині Кодорського міжгір’я – на додачу до звичайної кількості війська і поліції, що там перебували. Російське МЗС каже, що це свідчить про підготовку Тбілісі військової операції в Абхазії, яка відокремилася від Грузії на початку 90-х років і відтоді розбудувала тісні відносини із сусідньою Росією.

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров, беручи участь у вчорашньому засіданні «Росія – Трійка ЄС» у Люксембурзі, заявив, що він передав представникам країн-членів ЄС матеріали, щодо справжнього стану справ у Абхазії.

«Вони стосуються і ситуації з дотримання прав людини у Грузії, і дій її керівництва по відношенню до Абхазії та Південної Осетії. А також миротворців, котрі там працюють. Вони детально пояснюють правові рішення, ухвалені в Росії у її відносинах із Абхазією та Осетією. Ці рішення направлені виключно на недопущення того, щоб конфлікти, які прийнято називати «замороженими», не перейшли у гарячу фазу», – зазначив Сергій Лавров.

Він також сказав, що миротворці знаходяться в Абхазії відповідно з угодами, ухваленими раніше за участю конфліктуючих сторін. У тих угодах, за словами Лаврова, обумовлена така кількість військ, яку, як зауважив міністр, Росія не переходить. Заявивши також, що Росія не збирається воювати з Грузією, голова російського МЗС зауважив, що у випадку розгортання військового конфлікту в регіоні, Москва таки застосує військові методи для захисту росіян, котрі там мешкають.

Євросоюз прагне зняти напруження

Європа з тривогою реагує на нарощування тиску між Росією та Грузією. На зустрічі в Люксембурзі із головою російського міністерства закордонних справ Генеральний секретар Ради Міністрів ЄС, Верховний представник із питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана толерантно заявив: «Навіть якщо нарощування кількості миротворців буде відбуватися в межах домовленостей, ми хочемо послабити відчуття напруженості. Я не вважаю, що це мудре рішення, і хочу по-дружньому сказати про це російському міністрові закордонних справ».

Виступаючи перед пресою, Хав’єр Солана зазначив, що Європа намагається грати роль посередника з метою послаблення напруженості у стосунках між Росією та Грузією.

«Ми усвідомлюємо ріст напруги у регіоні, і я б хотів зазначити, що ми виступаємо за територіальну цілісність Грузії, ми бажаємо зниження тиску між сторонами. Саме про це ми тепер говоримо із нашим другом Сергієм Лавровим. Так само ми провадимо діалог із президентом Саакашвілі», – заявив Хав’єр Солана.

Російсько-грузинське протистояння обговорили на засіданні Ради «НАТО – Росія»

Грузія звернулася до НАТО із проханням розглянути питання російсько-грузинського протистояння на сьогоднішньому засіданні Ради «НАТО – Росія». Проте, якщо представники Альянсу були не проти включення до порядку денного цього питання, то російська сторона від цього категорично відмовлялася. Мовляв, Грузія – не є членом НАТО, а зустріч не має жодного відношення до формату засідання НАТО-Росія.

Та зрештою, дискусія на тему грузино-російських стосунків зайняла більшу частину сьогоднішньої зустрічі представників НАТО та Росії у Брюсселі. Союзники Альянсу відстоювали позицію захисту цілісності території Грузії. Як зазначив представник прес-служби НАТО Роберт Пшель, на засіданні Ради йшлося про те, що немає необхідності у збільшенні кількості військових на кордоні з Абхазією. Інакше, це суперечить статусу посередника між конфліктуючими сторонами, на який претендує Росія.

Матеріали до теми:

• Введення Росією додаткових військових сил до Абхазії викликало гострі реакції в Тбілісі • НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії
• Російські військові та бронетехніка перейшли кордон на річці Псоу і зайшли на територію Абхазії, заявляє МЗС Грузії
• Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії
• «Грузія не має іншого виходу, ніж апелювати до світової спільноти» – військовий оглядач Коба Ліклікадзе
• Між Москвою і Тбілісі пробігла ще одна чорна кішка (відео: МіГ-29 збиває грузинський літак)
XS
SM
MD
LG