Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін вирішив розірвати угоду про розподіл продукції з компанією Vanco


За словами першого віце-прем’єра Олександра Турчинова, таке рішення ухвалили на засіданні уряду в середу, незважаючи на «кришування» і спроби використати Генпрокуратуру, котра після наради в Президента подала протест на рішення уряду щодо скасування ліцензії Vanco». Міністерство охорони довкілля доручило анулювати ліцензію американській компанії Vanco на користування надрами ще минулого місяця. Після цього Vanco розпочала міжнародну арбітражну процедуру проти уряду України і заявила, що вважає незаконним анулювання ліцензії. Тим часом РНБО створила робочу групу для вивчення ситуацiї навколо угоди про розподiл продукцiї між урядом України і компанією Vanco.


За словами першого віце-прем’єра Олександра Турчинова, таке рішення ухвалили на засіданні уряду в середу, незважаючи на «кришування» і спроби використати Генпрокуратуру, котра після наради в Президента подала протест на рішення уряду щодо скасування ліцензії Vanco».

А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила: «Ми ж не папуаси, ми нормальна нація і світ взагалі «вмєняємий». І те, що відбулося з Vanco, всі розуміють, що там відбулося, ніяких не буде позовів і ніяких штрафних санкцій. А навіть якщо якийсь камікадзе на базі таких незаконних дій і документів подасть до будь-якого міжнародного суду, Україна не просто це виграє, а виграє досить сильно всі ці спори. Україна знаходить свій шельф Чорного моря тільки і нічого не втрачає»

Тим часом посол США в Україні Вільям Тейлор закликав уряд переглянути рішення про вихід з угоди із компанією Vanco. За його словами, Кабмін має показати, що він поважає святість контрактів та верховенство права, щоб приваблювати інвесторів, особливо у сектори, життєво важливі для енергетичної безпеки.

Напередодні Генеральна прокуратура заборонила анульовувати ліцензію, видану компанії Vanco. Водночас у Секретаріаті Президента попередили, що за розірвання угоди іноземна компанія зможе вимагати від України виплатити їй майже 200 мільярдів доларів.

Міністерство охорони довкілля доручило анулювати ліцензію компанії Vanco на користування надрами ще минулого місяця.

Після цього Vanco розпочала міжнародну арбітражну процедуру проти уряду України і заявила, що вважає незаконним анулювання ліцензії. А Президент створив міжвідомчу робочу групу, яка має до липня перевірити дотримання законодавства при проведенні в 2006 році конкурсу з відбору інвестора для розробки Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря, за підсумками якого перемогла Vanco.

********

РНБО створила робочу групу для вивчення ситуацiї навколо угоди про розподiл продукцiї між урядом України і компанією Vanco

Рiшення про створення такої групи закрiплено ухвалою Рада нацiональної безпеки та оборони України вiд 16 травня 2008 року «Про заходи щодо забезпечення розвитку України як морської держави», яке Президент Вiктор Ющенко ввiв у дiю указом вiд 20 травня 2008 року.

Головою робочої групи призначено секретаря РНБО Раїсу Богатирьову, заступником голови групи стали заступник секретаря ради Борис Соболєв, членами групи – мiнiстр юстицiї Микола Онiщук, мiнiстр охорони навколишнього природного середовища Георгiй Фiлiпчук, мiнiстр закордонних справ Володимир Огризко i мiнiстр оборони Юрiй Єхануров.

РНБО також ввела до складу групи виконувача обов’язків глави Служби безпеки України Валентина Наливайченка, главу Служби зовнiшньої розвiдки Миколу Маломужа, а також за згодою генерального прокурора України Олександра Медведька i директора Iнституту законодавства Верховної Ради Олександра Копиленка.

Мiжвiдомчiй робочiй групi доручено у двотижневий термiн вивчити рiшення й iншi документи щодо пiдготовки та проведення конкурсу на право укладення угоди про розподіл продукції (УРП), пiдготовки й укладення цiєї угоди, стан виконання сторонами взятих на себе зобов''язань i пiдготувати вiдповiднi висновки, якi розгляне РНБО.

Рада також зобов''язала мiнiстерства й iншi органи виконавчої влади надавати мiжвiдомчiй робочiй групi iнформацiю, документи та матерiали, необхiднi для виконання групою покладених на неї завдань.

РНБО також доручила Генпрокурору України перевiрити дотримання законодавства при виконаннi УРП й ухваленнi Мiнiстерством охорони навколишнього природного середовища рiшення про анулювання спецiального дозволу на користування надрами, виданого в груднi 2007 року компанiї Vanco Prykerchenska Limited i, в разi потреби, вжити вiдповiдних заходiв реагування.

******** Уряд України оголосив конкурс на право укладення угоди про розподiл продукцiї, видобуток якої здiйснюватиметься на шельфi Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної дiлянки, в груднi 2005 року. Переможцем конкурсу в квiтнi 2006 року було визнано Vanco International, 100-вiдсоткову дочiрню компанiю Vanco Energy Company (США). Процес узгодження проекту УРП тривав пiвтора року. Угоду було пiдписано 19 жовтня 2007 року.

Vanco International у жовтнi 2007 року переуступила права та обов''язки за УРП компанiї Vanco Prykerchenska, створенiй у серпнi 2007 року. Мiнприроди на чолi з Василем Джарти 5 грудня 2007 року видало Vanco Prykerchenska лiцензiю на геологiчне вивчення, дослiдно-промисловий та промисловий видобуток нафти, газу i газоконденсату в межах Прикерченської дiлянки.

Новий глава Мiнприроди Г.Фiлiпчук навеснi 2008 року неодноразово пiддавав критицi рiшення про передання Vanco Prykerchenska прав на освоєння дiлянки загальною площею майже 13 тисяч кілометрів. Мiнприроди на чолi з новим керiвництвом виявило низку порушень законодавства України, допущених пiд час конкурсу на право укладення УРП, у процесi видачi Vanco Prykerchenska лiцензiї, а також факти порушення Vanco International деяких положень УРП.

Наказом вiд 25 квiтня 2008 року Мiнприроди анулювало лiцензiю, видану Vanco Prykerchenska. Мiнiстерство також залучило юридичну компанiю Barlow Lyde&Gilbert LLP (Велика Британiя), яка наразi опрацьовує правовi наслiдки для України вiд розiрвання УРП із компанiєю Vanco International.

Генпрокуратура України 20 травня повiдомила, що провела перевiрку правомiрностi ухвалення профiльним мiнiстерством рiшення про анулювання лiцензiї, виданої Vanco Prykerchenska, i визнала це рiшення незаконним. 17 травня, тобто наступного дня пiсля засiдання РНБО, Генпрокуратура винесла протест на вiдповiдний наказ Мiнприроди.

Загальна площа Прикерченської нафтогазоносної дiлянки 12,96 тисяч квадратних кілометрів. Глибина моря в її межах – вiд 300 до понад 2 тисяч метрів. Щiльнiсть ресурсiв вуглеводнiв (Д+С2+С3), за попереднiми українськими оцiнками, становить 30 тисяч тонн умовного палива на 1 квадратний кілометр, а їх загальний обсяг оцiнюється в 10,8 мільярдів кубічних метрів. Бурiння на територiї дiлянки не здiйснювалося.

Матеріали до теми:

• Контракт із компанією Vanco абсурдний і невигідний Україні – американський енергетичний експерт Роман Купчинський

• Компанія Vanсo може зажадати відшкодування близько 200 мільярдів доларів у разі розриву договору з Україною • Уряд ініціює міжнародне розслідування щодо приватизації шельфів Чорного моря • Юлія Тимошенко стверджує, що угода з «Венко Інтернешнл» була укладена з порушенням законодавства і на вкрай невигідних для України умовах • Чому уряд Тимошенко анулював ліцензію американської компанії «Венко» на розробку Чорноморського шельфу? • Президент заперечує заяви Юлії Тимошенко про лобіювання ним інтересів американської компанії «Венко» • Адріян Каратницький: Політичний футбол та неповага до принципів права шкодять життєвим інтересам України • «Уряд України подає негативні сигнали міжнародному приватному бізнесу» – президент Українсько-американської бізнесової ради • Чому починається гикавка в іноземних інвесторів, коли йдеться про Україну?
XS
SM
MD
LG