Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша опозиційна сила бойкотуватиме роботу новобраного парламенту Грузії. Владна партія отримує конституційну більшість


У п’ятницю лідер опозиційного блоку Леван Ґачечіладзе повідомив, що «Об’єднана опозиція: Національна рада – Праві» відмовилася від депутатських мандатів, отриманих в результаті парламентських виборів 21 травня.


У п’ятницю лідер опозиційного блоку Леван Ґачечіладзе повідомив, що «Об’єднана опозиція: Національна рада – Праві» відмовилася від депутатських мандатів, отриманих в результаті парламентських виборів 21 травня.

Блок «Об’єднана опозиція: Національна рада – Праві» отримав за результатами виборів 16 депутатських місць зі 150.

На брифінгу перед парламентом у п’ятницю Леван Ґачечіладзе закликав усіх прихильників зібратися в центрі Тбілісі 26 травня «для об’єднання в дисидентському русі 21 століття».

26 травня є Днем незалежності Грузії. Цього дня в іншому місці в центрі Тбілісі має відбутися військовий парад.

Ґачечіладзе також звернувся зі закликом до інших опозиційних партій, які пройшли до парламенту, наслідувати приклад Об’єднаної опозиції.

Крім Об’єднаної опозиції, депутатські мандати вибороли ще три опозиційні сили – по 6 Християнсько-демократичний рух і Лейбористська партія і 2 Республіканська партія.

За даними Центрвиборчкому Грузії, на виборах 21 травня пропрезидентська партія «Єдиний національний рух» отримує конституційну більшість – 120 місць.

Як повідомили в ЦВК, це ще не остаточні дані, але обробка результатів, що залишилися, не вплине істотно на наслідки голосування.

Спостерігачі Міжнародної місії від ОБСЄ, Парламентських асамблей Ради Європи і НАТО та Європарламенту назвали парламентські вибори «недосконалими», але відзначили великий поступ.

Словенія, яка головує в Євросоюзі, вважає вибори обнадійливими, а українські спостерігачі зазначили, що не зафіксували серйозних порушень.

Грузинська опозиція стверджує, що влада фальсифікувала результати голосування на користь партії президента Міхеїла Саакашвілі.

Матеріали до теми:

• У Грузії оголосили попередні результати парламентських виборів, владна партія далеко попереду • Владна партія Грузії може отримати конституційну більшість у парламенті • Пропрезидентський Єдиний національний рух із великим відривом продовжує лідирувати на парламентських виборах у Грузії • Грузинська опозиція не визнаватиме результатів виборів і погрожує відмовитись від роботи у новому парламенті

• У Грузії партія Міхеїла Саакашвілі зберегла більшість у парламенті • Президент Грузії заявляє про перемогу своєї партії на парламентських виборах • Вибори в Грузії: влада знову перемагає, опозиція знову не вірить • Грузія після парламентських виборів: опозиція погрожує акціями протесту

• Грузія в пошуках конструктивної опозиції посеред поляризованих політичних сил • Парламентські вибори в Грузії критичні для її майбутнього
XS
SM
MD
LG