Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі триває протистояння у владі: геополітика чи боротьба за земельні ресурси міста?


Володимир Притула Севастополь, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Севастополі протягом вихідних з ініціативи депутатів міськради пройшло опитування населення про недовіру главі міської державної адміністрації. Що це: геополітика чи боротьба за земельні ресурси міста?

Голова севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куницин
За офіційними даними Севастопольської міськради, в опитуванні 24 травня взяли участь 64% севастопольців і 98% із них висловилися за недовіру главі міської державної адміністрації Сергію Куницину. Планувалося, що 25 травня в місті пройде місцевий референдум з питаннями про недовіру міськдержадміністрації та її голові, однак, напередодні Господарський суд Севастополя заборонив проведення у неділю не тільки місцевого референдуму, але й будь-якого опитування.

Значна частина мешканців Севастополя були дезорієнтовані у термінах проведення заходів із вивчення громадської думки. Крім того, більшість виборчих дільниць, створених рішенням позачергової сесії міськради, у суботу не працювали. Активісти Партії регіонів, Російського блоку, Компартії і Прогресивної соціалістичної партії натомість встановили кілька десятків партійних наметів, де можна було неодноразово поставити відмітку в бюлетені, чим і користувалися прихильники цих партій.

Один із ініціаторів референдуму та опитування, член депутатської більшості, лідер севастопольської організації Прогресивної соцпартії Євген Дубовик переконує, що активність севастопольців була високою, а результати опитування – вагомий аргумент, щоб вимагати від Президента звільнення Сергія Куницина з посади.

«Як би влада не намагалася закрити рота народу – а не виходить! Люди активно приходили, висловлювали свою думку. І на найближчій позачерговій сесії міськради ми висловимо загальну думку севастопольців і попросимо команду Куницина із Cевастополя», – заявив депутат міськради Євген Дубовик.

Сам глава міської держадміністрації Сергій Куницина назвав опитування «театром абсурду». За його словами, захід, організований депутатами абсолютно незаконний. І він оскаржуватиме будь-які майбутні незаконні рішення міськради.

Почали із суперечки за землю, закінчать проросійським мером?

Конфлікт між двома гілками влади Севастополя розгорівся кілька місяців тому, коли лояльний до Президента Сергій Куницин і голова міськради, «регіонал» Валерій Саратов звинуватили один одного у незаконних операціях із цінною севастопольською землею. Більшість місцевих спостерігачів висловлюють думку, що конфлікт пов’язаний з боротьбою за земельні ресурси Севастополя між кількома севастопольськими політико-економічними групами і сімферопольською командою Куницина.

Проте, кримський аналітик Микола Семена припускає, що причини конфлікту – глибші і лежать у сфері геополітики.

«Ця війна міськради не є війною проти певної посадової особи, а загалом проти української влади в Севастополі, проти активних спроб певної українізації міста. Далі за цим мала йти спроба ухвалення законопроекту про статус Севастополя, ветований Президентом. І далі – поставити мером міста людину з проросійськими політичними поглядами», – вважає аналітик Микола Семена.

Матеріали до теми:

• Юрій Лужков далі заявляє, що Росія «повинна підтвердити статус Севастополя як російського міста» • СБУ заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України. А Затуліна попередили • Про «тіньові гроші» Лужкова у Севастополі
XS
SM
MD
LG