Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті б’ють тривогу: швидкими темпами поширюються рослини-алергени


Ужгород – Надзвичайно швидкими темпами поширюються в Закарпатті такі небезпечні рослини, як амброзія полинолиста та борщівник Сосновського. Ці рослини викликають сильну алергію та призводять до складних опіків. Півстоліття тому їх штучно завезли до регіону, а зараз не можуть винищити.

На амброзію мало хто звертає увагу, поки вона не починає цвісти. Жовтий пилок з квіток цієї рослини викликає сильну задуху та нежить
Мало хто з закарпатців звертає увагу на велике латате листя, яким майже суцільно заросли береги закарпатських річок, потічків, узбіччя доріг, широкі та вологі луки. Це – борщівник Сосновського.

Переважна більшість людей думає, що це звичайний бур’ян. У принципі, так воно і є.

Так само думала і 42-річна ужгородка Вікторія. Відпочиваючи на річці, вона навіть не звернула увагу на те, що пройшлася поміж високих рослин, і лише коли сильно запекло, налякалася.

«Це було минулого року, ми відпочивали на річці в доволі нерозчищеному місці. Я обпеклася, думала, кропива. Не звернула увагу на це, бо думала, що справді це кропива. Але потім з’явилися виразки. Лікарі сказали, що це подібний опік, як обпікає борщівник Сосновського. Тоді я й згадала, що там він був…» – розповідає Вікторія.

Небезпечні рослини

Лікарі констатують: із кожним роком зростає кількість звернень закарпатців до спеціалістів за допомогою після опіків борщівником. Якщо людина не звертає увагу на те, що торкнулася рослини, то поставити діагноз зазвичай нелегко.

Майже така ж небезпечна і так само штучно завезена колись до області ще одна рослина – амброзія. Весна й початок літа – період її цвітіння і час, коли навіть здорові люди відчувають симптоми алергії, лікування якої зазвичай тривале й важке, каже лікар-алерголог Марія Іванюк.

«Коли цвіте амброзія, в повітря виділяється багато пилку, який викликає у людей задуху, ускладнення дихання, кашель, нежить, сльозливість, головний біль, висипання на шкірі та інші симптоми алергії, які часто є дуже важкими. Із року в рік говориться в нас про те, що багато і амброзії, і борщівника, але нічого не робиться. Хоча тенденція загалом така спостерігається, що кількість алергічних захворювань із різної причини різко збільшилася», – каже лікар-алерголог.

Борщівник Сосновського завезли до Закарпаття з Росії. Зараз, кажуть екологи, ця рослина витісняє власне закарпатську флору
Екологи розповідають, що борщівник Сосновського завезли понад півстоліття тому до області … для вигодовування тварин. Його дійсно дуже полюбляє велика рогата худоба, вівці, але лише в молодому віці.

Лишається бути обережними

А зрілий борщівник досягає у висоту 3–5 метрів і розповсюджується з шаленою швидкістю, каже начальник відділу державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Анатолій Поляновський.

«Є такі речовини – фурокумарини, якраз під впливом сонця викликають сильні опіки – фітодерматити. Розпочинається літній сезон – сезон масового відпочинку, тому треба б населенню звернути увагу особливу на це. Особливо непосидючі діти, які можуть пробігтися між рослинами. І відомі факти, коли після опіків борщівником навіть були летальні випадки», – застерігає фахівець.

Уже кілька десятків років амброзію марно намагаються знищити на всіх континентах. Так само, як і борщівник Сосновського. Проти них використовують хімічні, біологічні та механічні засоби боротьби.

Але істотних результатів це поки що не дає. Найбільш дієвий спосіб, кажуть екологи, – це звичайне скошування рослини до дозрівання насіння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG