Доступність посилання

ТОП новини

Македонія: на парламентських виборах перемогла владна партія


Прем’єр-міністр Македонії Никола Ґруєвський
Анамарія Рамач

Белград – Македонська владна коаліція переконливо перемогла на дострокових парламентських виборах, що відбулися минулої неділі. Під час голосування дійшло до збройних сутичок між прихильниками партій-конкурентів македонських албанців.


У день виборів одна людина загинула, а дев’ять поранено у сутичках серед македонських албанців. У результаті голосування призупинили на 22 виборчих дільницях, де вибори мають відбутися повторно.

Хоча електорат на цих дільницях становить маленький відсоток, проте він може вплинути на остаточний розподіл голосів між двома головними албанськими партіями в Македонії.

Ворожнеча між ними зросла після виборів 2006 року, коли Албанська демократична унія, яка завоювала більше голосів, не була включена до владної коаліції прем’єр-міністра Николи Ґруєвського, який надав перевагу її конкурентам – Демократичній партії албанців.

Македонські албанці знову сваряться між собою

Лідер Албанської демократичної унії Алі Ахметі сказав, що його партія через насильство не визнає результати виборів у семи виборчих округах, включно з містом Тетово – найбільшим містом, де живуть македонські албанці. Він також звинуватив поліцію у змові з його суперниками.

«Я б хотів наголосити, що ці кримінальні групи мали підтримку поліції та державних структур. Таким чином держава не може уникнути відповідальності за насильство», – стверджує лідер Албанської демократичної унії.

А лідер Демократичної партії албанців Мендух Тачі тим часом закликав своїх суперників визнати виборчі результати.

Владна партія перемагає попри проблеми

Македонська Державна виборча комісія повідомила, що за даними 97 відсотків підрахованих голосів коаліція правого центру «За кращу Македонію» навколо партії «Всемакедонський революційний рух – Демократична партія для македонської національної єдності», очолюваної прем’єр-міністром країни Николою Ґруєвським, здобула понад 48 відсотків голосів.

Опозиційні соціал-демократи опинилися на другому місці з 23 відсотками. Третє місце у парламенті отримує Албанська демократична унія з 11 відсотками, а Демократична партія албанців четверте місце з 10 відсотками.

Заявляючи про перемогу у неділю ввечері, прем’єр Ґруєвський визнав, що голосування не обійшлося без проблем.

«Зараз можемо сказати, що відродження Македонії продовжується. Я б хотів привітати усіх громадян із сьогоднішніми виборами. У більшості дільниць у Македонії ми мали чесні та демократичні вибори. На жаль, у деяких дільницях дійшло до інцидентів та нерегулярного голосування. Коаліція «За кращу Македонію» зробить усе можливе для повторного голосування в цих дільницях, щоб кожен член парламенту був обраний чесним та демократичним шляхом», – пообіцяв прем’єр у неділю.

Завдання старого-нового прем’єра

Дострокові вибори в Македонії призначили у квітні цього року, коли парламент ухвалив рішення про саморозпуск після того, як Греція заблокувала вступ республіки до НАТО на саміті альянсу в Бухаресті.

Назва Македонії, що вийшла зі складу Югославії на початку 1990-х, збігається з назвою одного з північних грецьких регіонів, і тому Греція наполягає на перейменуванні сусідньої країни. Оглядачі вважають, що це викликало незадоволення громадян і сприяло зростанню популярності прем’єра Ґруєвського.

Вибори не мали відбутися до 2010 року. Але, на думку політичних аналітиків, Ґруєвський після того, як опитування показало, що його популярність зростає, захотів забезпечити наступні чотири роки для своєї політичної коаліції.

Наступним його завданням буде сформувати стабільну владну коаліцію в новому парламенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG