Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Обама – переможець первинних виборів серед демократів у США


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах завершилася кампанія первинних президентських виборів, так званих праймеріз Демократичної партії.

Барак Обама і Гіларі Клінтон
Останні первинні вибори серед демократів відбулися на заході Америки, у штатах Монтана і Південна Дакота. Ще не встигли підбити остаточних підсумків, але вже ясно, що Гіларі Клінтон перемогла у Південній Дакоті, а Барак Обама взяв гору у Монтані. Однак остаточну перемогу святкує сенатор від штату Ілінойс Барак Обама.

Донедавна Барак Обама був мало кому відомим сорокашестирічним сенатором, що встиг заледве пару років просидіти у верхній палаті Конгресу. Майже ніхто не вірив, що йому вдасться перемогти сенатора від Нью-Йорка Гіларі Клінтон, колишню Першу леді, досвідченого політичного бійця.

Напередодні останніх праймеріз Гіларі промовляла як тріумфатор: «Ми перемагаємо за загальною кількістю поданих голосів. Відтак не може бути жодних сумнівів: люди висловилися і обрали свого кандидата». І це правда, але цим кандидатом став її опонент, який виграв більшу кількість праймеріз. Обама поспішив простягнути руку суперникові. Він сказав про Гіларі: «Вона є видатним слугою народу. Ми з нею будемо працювати разом (на президентських виборах) у листопаді»... Він поздоровив Гіларі з успіхом на кількох останніх праймеріз. Їй не вдалося стати першою за всю історію жінкою-кандидатом від найчисленнішої партії Америки, натомість Обама став першим за всю історію країни чорношкірим президентським кандидатом.

Примирення і єднання поки що нема

Обама закликав якомога швидше загоїти рани, завдані одне одному у перебігу тривалої кампанії первинних виборів і об’єднати Демократичну партію. Він виголосив натхненну промову, не шкодуючи гучних епітетів щодо досягнень Гіларі. Уже тепер дедалі гучніше лунають заклики до примирення Обами й Клінтон, заклики об’єднати не лише партію, але й зусилля, щоб створити, за бейcбольним виразом, dream team, команду-мрію, де Гіларі стала б партнером Обами, кандидатом у віце-президенти.

Первинні вибори показали, що на боці Обами інтелігенція і студентська молодь, а на боці Клінтон – так звані сині комірці, тобто робітничий клас, і жіноцтво. Клінтон, виступаючи в Нью-Йорку, відмовилася визнати свою поразку, заповідаючи консультації з керівництвом Демократичної партії, а присутні, підтримуючи її, скандували:«Денвер! Денвер!»,— мовляв, нехай усе вирішиться на з’їзді партії у Денвері в кінці серпня. Тобто, примирення і єднання поки що нема.

Свою перемогу Обама святкував на мітингу у місті Сент-Полі, штат Міннесота. Це був певною мірою символічний жест, адже саме там на початку вересня відбудеться національний з’їзд Республіканської партії. Обама кинув виклик сенаторові Джону МакКейну, кандидатові республіканців. Опитування громадської думки показують, що 82 відсотки американців незадоволені станом справ і бажають змін. Обама пропонує зміни. Отже, попереду новий, вирішальний етап боротьби за Білий дім. До загальних виборів залишається 5 місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG