Доступність посилання

ТОП новини

Турецький суд відновив заборону на ісламські хустки у вишах


Прага – Протистояння між прихильниками світського та ісламістського курсів Туреччини має нове продовження. Конституційний Суд Туреччини 5 червня скасував ухвалені парламентом зміни до Конституції, які раніше дозволили дівчатам носити мусульманські хустки в університетах. Тоді це рішення викликало бурхливі протести десятків тисяч турків, які хочуть жити у світській державі. Куди ж прямує Туреччина?

Мітинг протесту проти рішення Конституційного суду Туреччини про відновлення заборони носити хустки в університетах, Анкара, 6 червня 2008 р.
Конституційний Суд Туреччини вирішив, що поправки до Основного закону, які дозволяли студенткам-мусульманкам прикривати голови, суперечать принципам світської держави. Чотири місяці тому за такі поправки проголосувала переважна більшість турецького парламенту, а до цього депутатів закликав прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Вердикт Конституційного Суду – погана новина для прем’єра та для інших членів його владної в Туреччині Партії справедливості і розвитку ще з однієї причини. Генеральний прокурор Туреччини домагається заборони цієї партії через те, що вона, на його думку, проводить ісламістську політику.

Турецький професор Баскин Оран припускає, що скоро так і станеться. «Скасування рішення про хустки Конституційним Судом означає, що він уже вирішив заборонити Партію справедливості і розвитку, яку він і має заборонити через справу з хустками», – вважає професор Університету Анкари.

Прихильники ісламу невдоволені

Ердоган та його прихильники переконані, що носіння хусток – це особисте право жінок, які бажають проявити релігійну свободу. Через цю заборону багато турецьких дівчат-мусульманок не можуть здобути вищої освіти, кажуть ініціатори зміни.

Не задоволена рішенням Конституційного Суду студентка з Анкари Севан Ертугрул, яка носить хустку. «Гадаю, що це несправедливо. Я очікую поваги до моєї хустки так само, як я демонструю повагу до тих, хто носить короткий одяг. Усе це цілком несправедливо, бо не можна заборонити свободу в університетах. Абсолютно несправедливо заборонити вхід у хустках в університети», – говорить турецька студентка.

Заборона носити релігійні предмети одягу у публічних місцях була складовою реформ батька сучасної турецької держави Мустафи Кемаля. У 20-х роках минулого століття він заснував світську державу за європейським зразком і офіційно отримав за це почесне звання Ататюрк – «батько турків».

І хоча більшість із 70 мільйонів жителів Туреччини сповідує іслам, досі ці світські засади турецької держави зберігалися. Але зараз ці принципи під загрозою, кажуть представники турецької світської опозиції, позицію яких і підтримав Конституційний Суд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG