Доступність посилання

ТОП новини

Храм на місці вибуху: у Дніпропетровську почали зводити храм у пам’ять загиблих від вибуху газу


Дніпропетровськ – Сьогодні у Дніпропетровську заклали капсулу зі святими мощами у вівтарну стіну і освятили фундамент храму на місці «газової аварії». Храм зводять у пам’ять 26 безневинно загиблих мешканців будинку на вулиці Мандриківській, 127. Влада обіцяє завершити будівництво до річниці трагедії – 13 жовтня.

На місці будинку, який знищив вибух побутового газу у жовтні 2007 р.
Вони приходять на це місце щотижня: хтось співає у хорі каплички, яку звели неподалік, хтось просто приносить свічки та квіти. Ті, хто втратив лише майно, давно вже переселились до інших районів міста, щоб не згадувати про нещастя. Тільки цим людям, родичам 26 загиблих, усе ще болить.

Марина та Валентина жили саме в тому злощасному третьому під’їзді, де стався вибух. Обидві втратили найрідніших: Марина – старшу доньку, Валентина – доньку та внучку.

«Зараз храм там, де вони жили. Я прийшла, немов до них додому. Це їхній дім. Я буду сюди тепер завжди приходити… Це наше місце, це наш храм… Заради дітей, які лишились, треба жити далі», – кажуть вони.

Храм, що зведуть на місці трагедії, присвятять іконі Матері Божої «У скорботах і печалях втіха». То буде трибанева церква у притаманному Придніпров’ю стилі українського бароко. На скрижалях викарбують імена загиблих, щодня за упокій їхніх душ відправлятимуть службу.

Священики кажуть: храм має бути не тільки знаком пам’яті, а й перестороги. Протоієрей Дніпропетровської єпархії УПЦ отець Валентин нагадує: «Таке існує повір’я – храми будувати там, де йде благодатне випромінювання від землі. Але не місце освячує храм, а храм місце. Освячення відбувається молитвами, закладанням часточок святих мощів, тому це місце буде не тільки пам’ятним, а й святим».

Чи встигнуть до роковин?

Тут буде храм
Перший молебень у новому храмі мають відслужити на річницю трагедії, 13 жовтня. Принаймні так обіцяла влада, що є розпорядником коштів «Дніпрогазу», наданих на церкву.

А втім, не виключено, що будівництво може затягтись. Несподівано з’ясувалось: на місці, де мають бути господарські прибудови, зараз кілька незаконно споруджених гаражів.

Голова Жовтневої райради Вікторія Лукашкова каже, що їх поставили ще 10 років тому, влада недопильнувала: «Тепер, щоб прибрати гаражі, ми за законом маємо подати до суду на тих людей. Ті люди, які звільнили майданчик, – велика їм подяка, це люди, що мають серце і сумління, – але є ті, що сказали: ніколи й нізащо. Тепер процедура буде затягнута».

Наразі спорудження храму взяв під особистий контроль керівник облдержадміністрації. Віктор Бондар запевняє: до жовтня зведуть стіни і навіть завершать внутрішнє оздоблення.

«Ми гарантуємо і повністю тримаємо під контролем будівництво нової церкви. До річниці трагедії храм буде збудовано і введено в експлуатацію. Будемо робити все можливе, щоб навіть внутрішнє оздоблення до 13 жовтня було закінчено і щоб залишилися лише внутрішні роботи, які потребують часу, тобто розпис храму», – запевняє обласний керівник.

Від вибуху побутового газу в житловому будинку у жовтні минулого року загинуло 26 людей, понад чотири сотні лишились без даху над головою. Наразі зі звинуваченнями у службовому недбальстві на лаві підсудних перебувають троє високопосадовців газопостачальної компанії. Слухання справи триває з березня.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG