Доступність посилання

ТОП новини

<B>МЗС України – за цiлiсний пiдхiд щодо цiн на російський газ</B>


Мiнiстерство закордонних справ України висловлюється за цiлiсний пiдхiд у питаннi встановлення ринкових цiн на газ із росiйського боку.

Про це в коментарi агентству «Iнтерфакс-Україна» повiдомив керiвник прес-служби МЗС Василь Кирилич.

«Має бути цiлiсний ринковий пiдхiд у питаннi про газ», – зазначив вiн.

За словами дипломата, Україна готова розраховуватися за росiйський газ за європейськими ринковими цiнами.

«Проте, коли йдеться про європейську ринкову цiну, то, очевидно, потрiбно брати до уваги не тiльки покупку газу, а i його транзит, а також зберiгання в українських сховищах», – зазначив Василь Кирилич.

Вiн також зауважив, що європейський пiдхiд має стосуватися окрiм питань покупки, зберiгання i транзиту газу ще й дотримання ранiше укладених домовленостей.

«Якщо iснують пiдписанi угоди з того чи iншого питання, то вони мають дотримуватися. Потрiбно спiвпрацювати в рамках чинних домовленостей i виходячи з європейських стандартiв», – резюмував речник МЗС.

********
Питання газу були порушені пiд час переговорiв президентiв України i Росiї Вiктора Ющенка i Дмитра Медведєва в Санкт-Петербурзi 6 червня, про що повiдомив глава МЗС Росії Сергiй Лавров. «Цiни на газ для України збiльшаться майже вдвiчi з 1 сiчня 2009 року», – заявив Сергій Лавров, зауваживши, що країни Центральноазiйського регiону переходять на європейськi цiни для продажу свого газу. «А газ із цих країн проходить територiєю Росiї, i значна частина балансу України з газу йде з центральноазiатських країн. Тому цiна на газ для України з 1 сiчня iстотно зростатиме з об'єктивних умов», – зазначив глава МЗС Росії.

Нацiональна акцiонерна компанiя «Нафтогаз України» у квiтнi уклала з «Газпром збут Україна» п'ятирiчний договiр купiвлi-продажу природного газу обсягом 7,5 мільярдів кубометрів на рiк за цiною, еквiвалентною $179,51 за 1 тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG