Доступність посилання

ТОП новини

Польська урядово-парламентська коаліція має успіх


Варшава – Польській урядово-парламентській владній коаліції нещодавно виповнилось півроку. Оглядачі переконують, що головною причиною злагоди всередині цієї ліберально-селянської коаліції є політичний реалізм її лідерів та опозиційність до колишнього політичного блоку, що його утворила раніше з націоналістами та популістами партія братів Качинських. У чому полягає феномен коаліції?

Згідно з останніми опитуваннями суспільної думки, прем’єра Дональда Туска підтримує близько 60 відсотків поляків. А роботою всього коаліційного уряду, який утворюють Громадянська платформа та Польська селянська партія, задоволені близько половини поляків.

На думку деяких оглядачів, джерелом успіху уряду Дональда Туска є своєрідне політичне кредо владної урядово-парламентської коаліції, яке полягає в тому, щоб різко відмежуватись від усього, що впродовж останніх двох років чинила політична фракція братів Качинських.

Певне значення для ефективного функціонування коаліції має й те, що її можна назвати союзом Давида та Голіафа. Це тому, що в партії «Громадянська платформа» 209 мандатів, а в Польської селянської партії 31 депутат.

Однак для повноти влади коаліції потрібно ще 42 голоси фракції посткомуністичної лівиці для того, щоб можна було подолати президентське вето. Таким чином уряд у парламенті у своїх політичних починаннях не має цілковитої самостійності.

Як тоді пояснити феномен існування урядової коаліції? Віце-маршалок Сейму (заступник спікера верхньої палати польського парламенту), один із лідерів владної партії «Громадянська платформа» Стефан Нєсьоловський, пояснює Радіо Свобода свою думку про це: «В основу коаліції, крім досвіду минулого, закладено переконання у її безальтернативності. Коли б ця коаліція розвалилася, тоді для Польщі були б неминучими дострокові вибори. Вони, ймовірно, означали б програш коаліції. Це тому, що неможливо розумно пояснити виборцям, чому коаліція, яка має більшість у парламенті, неспроможна керувати Польщею. Вважаю, що усвідомлення цього єднає нинішню коаліцію».

Не час на політичні сварки

У парламентській фракції Польської селянської партії, тобто другого співучасника урядово-парламентської коаліції, подібно як у партії «Громадянська платформа», переконують у тому, що не час на політичне протистояння, коли коаліційному урядові треба модернізувати країну, а ще спільно з Україною готуватись до проведення футбольного чемпіонату Євро 2012.

Депутат Еуґеніюш Клопотек нагадує, що коаліція консервативно налаштованих селян із ліберальною партією Дональда Туска постала у Польщі понад рік тому, коли після виборів до місцевих рад було утворено політичний альянс. Виявилось, що «не такий страшний ліберальний дідько, як його зображують», додає Еуґеніюш Клопотек, один із лідерів парламентської фракції Польської селянської партії.

«Коаліція міцна величезною дозою взаємодовіри. Ми на початку обіцяли одне одному, що ні один із коаліційних партнерів не буде проводити політичних проектів, із якими не хотів би або не зміг би погодитись другий коаліціянт. До цих пір нам вдається досягти компромісу. На мою думку, коли б нам у злагоді вдалось пережити поточний рік, тобто досягти реальних успіхів уряду, самостійно створити державний бюджет, а також ефективно використати субсидії Євросоюзу, тоді без проблем правитимемо країною до кінця терміну, тобто до 2011 року, навіть довше», – вважає чільний представник Селянської партії.

Ліберально-селянська коаліція «до болю прагматично налаштована»

Політолог доктор Бартоломей Біскуп вважає, що коаліція може бути непорушною тому, що її лідери знають своє місце в політичному ешелоні.

Немає сумніву, що з керівників коаліції лише Дональд Туск може у змаганнях за президентське крісло рівнятись із Лехом Качинським, вважає він.

«Лідери Польської селянської партії усвідомлюють, що за рейтингом суспільної підтримки ніхто з них не матиме найменших шансів стати президентом, навіть прем’єром. У цьому вони реалісти. На мою думку, вони роблять усе можливе, щоби досягти максимуму користі від перебування при владі. Таким чином, до певної міри збігаються прагнення обох коаліційних партій. Тому, на мою думку, в коаліції можлива співпраця без політичного протистояння», – каже політолог.
XS
SM
MD
LG