Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Польщі хоче докорінних змін державного устрою країни


Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск

Польський прем’єр Дональд Туск заявив, що його уряд хоче передати місцевій владі частину своїх владних повноважень. Опозиція вважає, що уряд хоче здійснити відомий із історії клич «уся влада радам».

Прем’єр Дональд Туск у середу повідомив про завершення роботи над урядовими законопроектами стосовно зміни державного устрою Польщі. «Ми брали владу для того, щоб передати її в руки громадян», – сказав прем’єр. Для участі в офіційному брифінгу до Варшави запросили мерів найбільших польських міст так інших представників місцевої влади.

Прем’єр зробив це свідомо, оскільки у законопроектах говориться, по-перше, про перерозподіл владних повноважень уряду та місцевої влади. По-друге, до рук місцевої влади передається державне нерухоме майно, зокрема, регіональні аеропорти та місцеві відділення громадського радіо та телебачення. По-третє, у Польщі мають створити 12 суперміст-метрополій. Такий закон, наприклад, дозволяв би Варшаві та навколишнім населеним пунктам вести єдину інвестиційну чи транспортну політику. По-четверте, голів місцевих рад обиратимуть не самі ради, а виборці, голосуючи в одномандатних виборчих округах.

Прем’єр Дональд Туск так пояснює потребу проведення революційних змін державного устрою Польщі: «Нині ми говоримо представникам усіх структур місцевого самоврядування, що пропоновані урядом законопроекти даватимуть іще більше владних повноважень та грошей місцевій владі, зокрема на рівні воєводства та району. Сприяючи виваженому розвиткові країни, хочемо довести до виваженого розподілу владних повноважень на усіх рівнях державних структур».

Дональд Туск вважає, що держава зміцніє лише тоді, коли не намагатиметься втручатися в усі, навіть найдрібніші, проблеми суспільства. Прем’єр переконує, що суть пропонованих законопроектів полягає в тому, що місцеву владу не примушуватимуть віддавати гроші урядові. Гроші мають бути у руках тих, хто їх заробляє. Представники місцевої влади розумніше витрачатимуть навіть один злотий, а не так, як міністри у столиці, вважає керівник уряду.

Польська революція затрималась у дорозі

Урядові кола переконують, що започаткована після падіння комунізму в 1990-х роках реформа державного устрою Польщі зупинилась напівдорозі. Це тому, що у регіонах паралельно працюють і державна, і місцева самоврядна адміністрації.

Однак лідер опозиції Ярослав Качинський не задоволений пропонованими урядом законопроектами. Він переконаний, що Польща має бути унітарною державою.

Пропоновані урядом зміни можуть довести до автономізації історичних регіонів Польщі, так, як це відбувається у німецьких землях, вважає Ярослав Качинський.

Чи президент Лех Качинський скаже «ні» проектові змін державного устрою?

Президент Лех Качинський однозначно не говорить, чи схиляється до аргументів свого брата. Однак суттєвими для подальшої долі урядових законопроектів можуть бути такі слова президента: «Треба сказати, що, враховуючи добро польок та поляків, Польща зараз не є і в майбутньому не може бути федерацією регіонів».

Лідери владної партії «Громадянська платформа» не виключають, що, накладаючи вето, президент доведе до краху урядові законопроекти. Тоді, на їхню думку, реальною стане потреба у проведенні в Польщі дострокових парламентських виборів.

Оглядачі вважають, що через два роки Дональд Туск під час президентської передвиборчої кампанії може використати проти Леха Качинського його можливе вето на законопроекти про реформу державного устрою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG