Доступність посилання

ТОП новини

Нову угоду між Україною та ЄС підпишуть наприкінці 2009 року, сподівається Борис Тарасюк


За словами голови парламентського комітету з питань євроінтеграції, це найбільш оптимістичний час, коли можна очікувати появи нової посиленої угоди.

Цей документ має стати «дорожньою картою» на шляху української держави до вступу в ЄС, вважає Тарасюк.

«Ми прагнемо, щоб ця угода не була подібною до угоди ЄС з Туреччиною, а подібна угодам про асоціацію, які були укладені з усіма сусідніми європейськими країнами, які фактично були дорожньою картою на шляху їхнього повноправного членства в ЄС. Нас не можуть задовольнити угоди про асоціацію, які Євросоюз має з країнами не з європейського континенту. Нас задовольнить угода, яка покаже шлях наближення і вступу до Європейського Союзу», – заявив він.

Борис Тарасюк вважає, що політична складова нової угоди між Україною та ЄС буде готова до кінця цього року, а впродовж наступного року експерти мають підготувати проект договору про створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Президент Віктор Ющенко сподівається на підписання політичної частини посиленої угоди між Україною та ЄС вже у вересні.

ЄС укладає з іншими навколишніми державами угоди про асоціацію, які самі по собі не пов’язані з можливим майбутнім членством у ЄС, хоча й можуть готувати до нього.

Такі угоди Євросоюз має і з перспективними претендентами на вступ (балканські держави), і з країнами, які ніколи не збирається приймати до свого складу (держави Північної Африки й Близького Сходу).

Схожі угоди ЄС мав свого часу й зі східноєвропейськими державами, які вступили до Євросоюзу в 2004 і 2007 роках.
XS
SM
MD
LG