Доступність посилання

ТОП новини

Ірландія, як виглядає, відкинула нову угоду про Євросоюз


Як повідомив міністр юстиції Ірландії, про це свідчить значна кількість уже підрахованих голосів із учорашнього референдуму.

«Звичайно, це розчарування. Цілком ясно, що кількість голосів «проти» дуже значна, але референдум – це суть демократії: так висловився народ», – заявив Дермот Агерн.

За офіційними даними, в 7 наразі порахованих округах із 43 «проти» проголосували 57 відсотків учасників референдуму.

На остаточні результати очікують сьогодні під вечір.

Ірландія є єдиною країною Європейського Союзу, законодавство якої вимагає референдуму з таких питань, як нова угода про засади функціонування ЄС.

Ця угода, відома як Лісабонська, мала на меті замінити проект конституції ЄС, що його 2005 року відкинули на референдумах у Франції й Нідерландах.

Із нової угоди намагалися зняти будь-які натяки на її конституційність, щоб ратифіковувати її в парламентах і уникнути вимог законодавства низки країн схвалювати її на референдумі. Але ірландські закони обійти не вдалося.

Ця угода, як планували, мала набути чинності вже з 1 січня наступного року, але спершу її мусили ратифікувати всі 27 країн-членів ЄС.

18 із них уже схвалили її в парламентах.

Поразка нової угоди в Ірландії, якщо вона остаточно підтвердиться, стане тяжким ударом по планах реформувати Європейський Союз.
XS
SM
MD
LG