Доступність посилання

ТОП новини

Водії вантажівок та фермери сьогодні протестуватимуть у Брюсселі


Брюссель – Епіцентром акцій протесту, що останнім часом лихоманять країни Євросоюзу, сьогодні стане Брюссель. Місто, котре нерідко називають столицею європейської спільноти і де завтра має розпочатися саміт Ради Європи, готується до найгіршого. Сотні вантажівок і таксі, тисячі тракторів та інших фермерських механізованих засобів пересування мають намір вишикуватися у районі, де розташовані європейські інституції. Місцева влада упродовж останніх декількох днів наполегливо радить мешканцям міста і тим, що тут працюють, залишати свої автомобілі вдома та пересідати на громадський транспорт і велосипеди.

Заплановані на сьогодні маніфестації, направлені проти росту цін на бензин та дизельне пальне. У першу чергу, це головний біль для правоохоронців. «Полбрю» — центральний комісаріат брюссельської поліції — ось вже протягом тижня готується, моделюючи непередбачувані ситуації. Наприклад, скільки часу потрібно, щоб з Рю де ла Луа, вулиці, де розташовані будівлі Єврокомісії та Європейської Ради, доїхати до центру Брюсселя? Зазвичай, приблизно півгодини. Сьогодні цей термін буде набагато довшим, ба, навіть нездійсненним.

«Наразі це неважливо, скільки часу потрібно, щоб проїхати цей відрізок автомобілем. Тому ми й радимо користуватися сьогодні громадським транспортом. Адже ми маємо три величезні маніфестації, котрі, безумовно, приведуть до безладу в дорожньому русі», – вважає комісар «Полбрю» Крістіан де Конінк.

Безлад, навіть повний параліч дорожнього руху буде спровокований потоком вантажних автомобілів та тракторів з різних країн ЄС, власники яких зберуться у столиці Бельгії. Вимоги – примусити політиків вплинути на бензинові та дизельні ціни, що останнім часом, як твердять водії та фермери, практично, з’їдають весь заробіток.

Раніше тваринники країн Західної Європи, у тому числі Бельгії, висловлюючи протест проти низьких закупівельних цін на молоко, виливали його у каналізації та на поля. З огляду на те, що ці дії майже нічого не змінили, фермери продовжують сьогодні свої акції протесту у Брюсселі.

«Проблема цін на молоко у тому, що вони сьогодні на тому ж рівні, що й у 80-х роках. А вартість його виробництва неймовірно зросла. Особливо доведення молока до відповідності нормам, вартість кормів для худоби, оплата праці найманих робітників та подорожчання енергії. Все це привело до того, що фермерство стає абсолютно нерентабельним», – пояснює причини протестів бельгійський фермер Фредерік Люстен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG