Доступність посилання

ТОП новини

«Малі трударі». Як порушують трудові права неповнолітніх?


10 кримінальних справ за фактами грубого порушення трудових прав дітей відкрила цього року прокуратура Донецької області. У Селідовському районі власник автомобільної мийки взяв на нічну роботу неповнолітнього без відповідних документів. А у Волноваському районі ще один підліток також без трудового договору влаштувався вантажником. Скільки українських дітей нині працюють? Що необхідно знати підлітку під час працевлаштування? Як можна зробити ринок дитячої праці цивілізованішим?

В Україні працюють на тих чи інших роботах 350 тисяч дітей
За результатами дослідження Держкомстату, яке він проводив ще у 1999 році, в Україні працюють на тих чи інших роботах 350 тисяч дітей. Найбільше використовують дитячу працю у сільському господарстві, там трудяться 46% економічно активних підлітків. Але офіційно працевлаштовані не більше 2 тисяч дітей, розповідає Надія Григорович, керівник департаменту статистики праці Держкомстату. «Діти, в основному, працюють у неформальному секторі : на ринках допомагають, на будівництві. Ми ж обліковуємо офіційну статистику, за даними якої кількість працюючих підлітків зменшується».

Фінансова свобода чи потреба?

17-річний Сергій родом з Хмельницької області. Нині живе у тітки в столиці. Підліток каже, що не хоче сидіти у неї на шиї, прагне фінансової свободи. Він уже два роки поєднує роботу із навчанням, зарплата влаштовує, от лише працює Сергій без трудової угоди, тому що не має 18 років. «Працюю кур’єром. З навчання - швиденько на роботу. Зарплату фіксовану в 200 доларів виплачують стабільно, але наприкінці другого місяця. На попередній роботі в аптеці потрібно було добре побігати, оскільки заробіток залежав від кількості замовлень».

Особливості законодавства про працю неповнолітніх

У Кодексі законів про працю особи, що не досягли 18 років, у трудових відносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, тобто під час влаштування на роботу із Сергієм повинні були укласти договір. Саме недотримання законодавства - це найбільш поширене порушення трудових прав дитини, зазначає Тетяна Міненко, представник Міжнародної організації праці. «Коли неповнолітнього беруть на роботу, то мають враховувати, що у нього повинен бути скорочений робочий тиждень (36 годин на тиждень). Але заробітну плату неповнолітній має отримувати в повному обсязі, тому різницю працедавець має сплачувати зі своєї кишені. Обов’язково з неповнолітнім має бути договір, медичний огляд. Дитині не можна встановлювати випробувальний термін».

Наскільки сьогодні легко влаштуватися на роботу неповнолітньому?

Шкідливі умови праці, недотримання графіку робочого дня і відпусток, занижена зарплата, відсутність трудових книжок - такі порушення під час працевлаштування на роботу неповнолітнього виявляє Державна інспекція праці. Згідно з кодексом законів про працю, робочий тиждень неповнолітнього не повинен перевищувати 36 годин, причому заробітну плату йому мають виплачувати у повному обсязі і обов’язково підписати з ним трудовий договір.Щоб перевірити, наскільки ретельно працедавці дотримуються цих вимог, кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко зателефонувала до кількох столичних ресторанів і спробувала влаштуватися туди офіціанткою. Неповнолітньою. На запитання, чи берете 16-річних офіціанток на роботу, відмову отримала лише одну. Решта – запросили на співбесіду, із собою попросили принести паспорт, ідентифікаційний код, трудову книжку, атестат про закінчення школи (якщо є), санітарну книжку. Про договір погодились говорити і то тільки при зустрічі.

Дітлахів змушують видобувати вугілля

Кожна десята дитина, залучена до праці дорослих, мешкає на Донеччині, такі дані служби у справах неповнолітніх Донецької облдержадміністрації. Причому чверть із цих неповнолітніх мають повноцінний робочий день, а часто працюють і вночі, як от дітлахи, яких змушують видобувати вугілля на нелегальних копанках. Голова незалежної гірничої профспілки Михайло Волинець каже, що за фактом використання дитячої праці на саморобних копальнях було порушено не один десяток кримінальних справ. Проте до суду вони так і не дійшли. «Я знаю населені пункти, де підлітки цілими класами не відвідують школи, тому що вони в цей час вони видобувають вугілля. І дуже багато підлітків там помирає».

Зменшити використання дитячої праці можна

Викорінити нелегальну і небезпечну дитячу працю через покарання чи створення одного контролюючого органу неможливо, зазначає юрист Тетяна Монтян. Для цього необхідно підняти рівень життя і боротися з корупцією у судах. «Якщо працедавець захоче вас обманути, то він це зробить і за наявності контракту, тому що з нашим правосуддям ніхто не буде судитись за копійки».

Через порушення трудового законодавства страждають не лише неповнолітні, це також і проблема дорослих. Якщо вони не захищенні перед роботодавцем і не можуть відстояти свої інтереси, то що вже говорити про дітей, для яких це перший трудовий досвід.

Чи пробували Ви влаштуватися на роботу, куди? І чи знаєте Ви, що зобов’язаний зробити працедавець, коли бере вас на роботу?
Оксана: Було декілька спроб влаштуватися на роботу з гнучким графіком: консультантом у магазин та на практику в клініку.
Владислав: Я ще не працював, але знаю, що договір укладається з працедавцем, коли приходиш на роботу.
Ірина: Ще не працювала, але, спробую, навчаючись ще в школі. Я хочу отримати досвід заробляння грошей.
Олексій: Якщо немає іншого виходу, то варто працювати. Але за нормального матеріального статку сім’ї краще навчатись.
Аня: Я і зараз працюю консультантом. Отримую відсотки від продажу косметики. У фірми є мої дані, які я вписувала в анкету. Жодних договорів не оформлювала.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG