Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відмовилися узгоджувати кандидатуру головного міліціонера


Сімферополь – Сьогодні Верховна Рада Криму відмовилася узгоджувати кандидатуру керівника кримської міліції. Генерал Микола Іллічов виконує обов’язки начальника Головного управління МВС України в Криму уже п’ятий місяць і кримські депутати вважають це порушенням закону. Міністр Юрій Луценко заявив, що не допустить, щоб криміналітет, навіть при владі, призначав міліцейських начальників, і минулої п’ятниці подав кандидатуру генерала Іллічова на затвердження, але не до кримського парламенту, як цього вимагає Конституція АРК, а до Кабінету міністрів України – на вимогу Закону про міліцію.

Генерал Микола Іллічов і міністр Юрій Луценко
Кримські депутати без обговорення проголосували за те, щоб відмовити в узгодженні призначення генерала Миколи Іллічова на посаду начальника Головного Управління МВС України в Криму. За словами голови Верховної Ради автономії Анатолія Гриценка, це рішення негайно буде надіслано до Кабінету міністрів України.

«Пов’язано це насамперед з ігноруванням повноважень автономної республіки Крим. До яких пір буде порушуватися спеціальний закон про проходження служби в органах МВС, а також конституція автономії? Це головна причина, що лягла в основу постанови, яку внесла Постійна комісія парламенту із законодавства, законності і правопорядку», – зазначив кримський спікер.

Спікер Анатолій Гриценко
За його словами, генерал Іллічов уже більше чотирьох місяців працює як виконувач обов’язків керівника главку, що суперечить згаданому спеціальному закону.

Крім того, згідно з Конституцією Криму, офіційний Київ зобов’язаний узгоджувати із Верховною Радою автономії призначення керівників місцевих структур низки центральних відомств, у тому числі начальника кримської міліції. Водночас, закон про міліцію цього не передбачає, а та ж кримська конституція містить пункт, який у випадку юридичних суперечностей між її положеннями та законами України, віддає перевагу останнім.

Про намір цим скористатися минулої п’ятниці заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який повідомив, що генерал Іллічов, до речі, корінний кримчанин, справляється із завданнями, поставленими міністром. За словами Луценка, він внесе до Кабміну подання про призначення Миколи Іллічова начальником кримської міліції. Раніше міністр неодноразово заявляв про перебування в кримському парламенті колишніх кримінальних авторитетів і говорив, що не допустить, щоб криміналітет призначав міліцейських начальників. У п’ятницю ж Юрій Луценко підтвердив, що проти керівників Верховної Ради АРК розслідується кримінальна справа.

У Києві єдиної позиції немає: Президент за узгодження

У кримському главку міліції не коментують останнє рішення парламенту автономії, але повідомили, що жодного подання про узгодження кандидатури генерала Іллічова міністр внутрішніх справ до Верховної Ради АРК не робив. Водночас, опозиційний депутат від Народного руху Леонід Пилунський заявив, що політизація питання призначення керівника міліції може мати небезпечні наслідки.

Депутат Леонід Пилунський
«Мова ж іде про керівника міліції, головного правоохоронця в Криму, який має бути над політикою і поза політикою. На мій погляд, ці ігри дуже небезпечні», – зауважив депутат Пилунський.

Втім, за словами спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка, вчора під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком він заручився підтримкою на найвищому рівні.

«Президент повністю підтримав позицію керівництва АРК, пов’язану із дотриманням Закону України «Про затвердження Конституції АРК», де вказаний чіткий перелік посадових осіб і порядок їхнього узгодження на ті чи інші посади», – заявив Анатолій Гриценко.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG