Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі чи в Литві розмістять елементи американської ПРО?


Варшава – Учора великого політичного резонансу набула вістка про те, що елементи американської системи протиракетної оборони можуть бути розміщені не на території Польщі, а в Литві. На думку представника уряду Польщі, США беруть до уваги альтернативний проект на випадок, якщо б провалились переговори з Польщею про розміщення на її території елементів ПРО. Отож чи розраховують Сполучені Штати на альтернативний «план Б» для встановлення протиракетного щита?

Польща визнає, що переговори про розміщення на території країни елементів ПРО зайшли у глухий кут. Вона далі вимагає від США додаткових фондів на модернізацію своїх збройних сил. Представники уряду заявляють, що оскільки обов’язком Польщі може стати захист американської військової техніки, слід збільшити витрати на вітчизняну протиповітряну оборону. Однак, якщо американська сторона надалі відмовлятиме Польщі, тоді переговори можуть закінчитись нічим.

Беручи до уваги нинішню напруженість у переговорах між США та Польщею, зрозуміло, що у вівторок великий політичний резонанс викликала заява заступника керівника зовнішньополітичного відомства Польщі Вітольда Ващиковського про те, що Литва запропонувала США розмістити на своїй території елементи ПРО.

МЗС Польщі все-таки сподівається на успіх

Радіо Свобода поцікавилося у Вітольда Ващиковського, як він оцінює вже той резонанс, викликаний його вчорашньою заявою.

«Я лише сказав, що нам відомий факт про те, що США почали переговори з Литвою у справі ПРО. Мені відомо, що такі переговори відбувались у травні, коли Вільнюс відвідав представник держадміністрації США Джон Руд. Нам відомо, що ці переговори мають форму попередніх консультацій. Не знаємо, однак, ані куди вони прямують, ані який кінцевий результат переговорів. Вважаю, сьогодні ще рано про це говорити. Однак сподіваємось, що переговори США з Польщею закінчаться успішно», – зазначив заступника керівника МЗС.

А вже прес-секретар посольства США у Польщі Ендрю Шиллінґ сказав Радіо Свобода: «США не ведуть переговори з Литвою, ми продовжуємо переговори з Польщею. Польща – це наш перший партнер у цій справі. Якщо Польща вирішить не дати згоди на розміщення елементів ПРО, тоді ми будемо змушені шукати місце деінде».

Варіант польської території – безальтернативний проект?

В офіційних колах Польщі запевняють, що заява Вітольда Ващиковського не є елементом психологічного тиску на США. При цьому представники уряду наводять аргументи щодо безальтернативності проекту розміщення елементів ПРО на території Польщі.

По-перше, треба було б починати від нуля пошуки місця на території Литви для американської військової бази. Це призведе до затягування терміну завершення проекту. Польським вйськовикам під силу захистити від нападу американську військову техніку, також на території Польщі готове місце для побудови стартових майданчиків для протиракет.

По-друге, Росія має свої військові бази поблизу литовської території і ні в якому разі не погодиться на розміщення у цьому регіоні американської військової техніки.

На думку оглядачів, крапку у цьому мають поставити наприкінці липня, коли у Польщі планують ухвалити рішення стосовно розміщення на території країни американських елементів ПРО. З неофіційних джерел стало відомо, що і США дають Польщі термін – до кінця липня визначитися з питанням, будуть чи ні американські ПРО на її території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG