Доступність посилання

ТОП новини

Політична доцільність переважила для депутатів безпеку на дорогах


Кирило Булкін

Київ – Про необхідність внесення змін до законодавчих актів, пов’язаних з урегулюванням правил дорожнього руху, останнім часом уже не просто багато говорили, а ледь не кричали. Фраза про те, що інформація про дорожньо-транспортні пригоди на українських автошляхах нагадує воєнні зведення, зокрема й за кількістю втрат, стала банальною. Однак Верховна Рада так і не змогла ухвалити закон, що мав сприяти покращенню ситуації.


Президентський законопроект, винесений на розгляд парламенту, передбачав суворіші санкції проти порушників правил дорожнього руху та інші заходи для підвищення безпеки на дорогах. Депутати активно працювали із законопроектом, вносили пропозиції з правками та доповненнями. Здавалося, що навіть в українських парламентаріїв мало вистачити здорового глузду, щоб відкинути міркування політичної боротьби й ухвалити цей закон. Проте цього все ж таки не сталося. Мало того, не вистачило голосів і для того, щоб відправити законопроект на повторне друге читання.

Представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко в ефірі Радіо Свобода прокоментував факт неголосування опозиції за цей закон так: «Сьогодні ті правила, той формат, який встановився, ґрунтується на такому фундаменті, як підміна Закону політичною стабільністю».

ДАІ просить повернутися до розгляду законопроекту

У Державтоінспекції результатом парламентського розгляду відверто розчаровані. Начальник Інституту безпеки руху МВС України Василь Зайченко пояснив, чому цей закон був нагальним: «Цим законом встановлювалися більш чіткі вимоги до учасників дорожнього руху, визначалася жорсткіша відповідальність за порушення, що мало сприяти забезпеченню безпеки дорожнього руху, і в цілому збереженню життя та здоров’я громадян».

Багато водіїв (хоча й не всі) також згодні, що порушників треба було карати суворіше. Ось деякі з висловлювань людей за кермом:

— Треба було, стовідсотково... Бо народ їздить, хто як хоче, просто порядку немає на дорогах.

—Нехай піднімають! За алкоголь нехай і 5 тисяч доларів беруть, ми за. Наш народ не можна навчити нічим, тільки копійкою.

—Треба, щоб було менше корупції саме в міліції, щоб вони перестали брати хабарі. А які саме штрафи будуть, це не так суттєво.

Департамент ДАІ звернувся до нардепів із проханням знайти можливість повернутися до розгляду законопроекту й ухвалити його найближчим часом, але важко сказати, чи матимуть народні обранці відповідну політичну волю та процедурну можливість.

Президент видав Указ про запобігання ДТП

Тим часом Президент видав Указ «Про додаткові заходи щодо запобігання дорожньо-транспортним пригодам». Зокрема, він доручив МВС у місячний термін ліквідувати стаціонарні пости дорожньо-патрульної служби та запровадити сучасні технічні заходи контролю за дорожнім рухом.

Тим часом київські велосипедисти цієї суботи збираються на акцію в пам’ять про велосипедистів, збитих на смерть на столичних дорогах. З початку червня цей скорботний список поповнили видатний перекладач Анатолій Перепадя та 23-річний музикант, студент КПІ Олексій Башкирцев.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG