Доступність посилання

ТОП новини

У США обговорюють «заморожені конфлікти» на Кавказі


Прага – Політика Сполучених Штатів до країн Кавказького регіону має на меті допомогти їм досягти того самого рівня свободи й демократії, який існує на Заході, а треті держави, зокрема й Росія, не повинні поширювати на Грузію, Вірменію й Азербайджан свого впливу й перешкоджати на їхньому європейському й євроатлантичному шляху. Таку впевненість висловив помічник державного секретаря США з європейських і євразійських питань Даніел Фрід на слуханнях у Комітеті з закордонних справ Палати представників Конгресу США, які відбулися в середу у Вашингтоні.

Хвиля демократії, яка пройшла Східною Європою 1989 року, принесла чудові результати з огляду на успіхи в галузі демократії, прав людини й створення вільного ринку. Тепер питання в тому, чи зможе ця хвиля поширитися до найсхідніших кордонів «Європи в широкому розумінні», вважає чільний урядовець американського Державного департаменту.

До цих найсхідніших меж «Європи в широкому розумінні» Даніел Фрід зарахував Азербайджан, Вірменію й Грузію. Політика США до цих трьох держав має підтримати їх на такому ж шляху до повної демократії й вільного ринку, який пройшли їхні західні сусіди, заявив помічник держсекретаря з європейських і євразійських питань на конгресовому слуханні.

Водночас він наголосив: «Ми не вважаємо, що будь-яка стороння сила повинна мати змогу загрожувати чи блокувати суверенний вибір цих держав приєднатися до інституцій Європи чи трансатлантичної спільноти, якщо вони так вирішать і якщо так вирішимо ми».

При цьому чільний американський дипломат прямо назвав цю «сторонню силу» – це Росія.

Азербайджан: демократія й Нагірний Карабах

В Азербайджані, економіка якого в останні три роки розвивається чи не найшвидше в світі через нафтовий і газовий бум, США далі непокоїть, за словами Фріда, «відносне відставання в демократичних реформах».

Іще одним із найбільших викликів для Азербайджану Фрід назвав проблему Нагірного Карабаху.

США, сказав він, підтримують територіальну цілісність Азербайджану, але остаточний статус цього самопроголошеного регіону має визначитися через переговори «з урахуванням міжнародних юридичних і політичних засад».

Цьому, зауважив чільний американський дипломат, не сприяє войовнича риторика, яка іноді лунає з Баку.

Вірменія: багато проблем

Особливим пріоритетом назвав він американську підтримку Вірменії, географічно ізольованої, з поширеною корупцією й недавніми відступами в демократичному розвитку.

Інтеграції Вірменії має також допомогти вирішення карабахського конфлікту – так само, як і нормалізація відносин Єревана з Туреччиною, сказав він.

Водночас провідний урядовець Держдепартаменту всіляко ухилявся від відповідей на запитання конгресменів, чи вважає адміністрація президента США масові вбивства вірмен часів кінця Першої світової війни в тогочасній Туреччині за геноцид.

Саме це питання і є головною перешкодою у відносинах Вірменії й Туреччини.

Грузія: небезпека під тиском Росії

А перед Грузією, вважає Даніел Фрід, головний виклик – безпека. Прагнення Тбілісі вступити до НАТО «спровокувало кампанію тиску з боку Росії», сказав він, перелічуючи кроки Москви, якими вона мала на меті покарати владу Грузії, – такі, як припинення повітряного й наземного транспортного сполучення чи посилення зв’язків із сепаратистськими владами в Абхазії й Південній Осетії.

«Ці кроки суперечать словам Росії, що вона провадить політику підтримки територіальної цілісності Грузії, шкодять ролі Росії як учасника процесу посередництва ООН в Абхазії й несуть ризик дестабілізації всього кавказького регіону», – наголосив він.

Сполучені Штати, за його словами, підтримують територіальну цілісність Грузії в її міжнародно визнаних кордонах і вважають, що статус Абхазії має визначатися шляхом переговорів про компроміс.

«Ми вже закликали Москву скасувати ухвалені останнім часом неконструктивні заходи і співпрацювати з нами й іншими учасниками дипломатичного процесу, який має на меті вирішити ці конфлікти», – заявив помічник держсекретаря США.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG