Доступність посилання

ТОП новини

Сербські соціалісти об’єднуються з проєвропейськими демократами Тадича


Соціалістична партія Сербії, якою раніше керував вже покійний Слободан Мілошевич, оголосила про входження в демократичну коаліцію «За європейську Сербію», котру очолює сербський президент Борис Тадич. Брюссель оперативно привітав це рішення і наголосив, що це реальний шанс для Сербії отримати до кінця тижня проєвропейський уряд.

Соціалісти розглядали входження в коаліцію з різних боків, враховуючи й ідеологічні моменти. Це тривало від 11 травня, від завершення парламентських і місцевих виборів у Сербії.

Розглядали два варіанти – або з націоналістами з Сербської радикальної партії Томислава Николича і Демократичною партією Сербії прем’єра Воїслава Коштуніци, які ставлять вимогу перед ЄС не підтримувати незалежність Косова та виступають за тісний союз із Росією, або ж – із проєвропейськими силами у блоці Тадича. І, врешті-решт, соціалісти майже одноголосно ухвалили про приєднання до прозахідного блоку «За європейську Сербію», очолюваного президентом країни Борисом Тадичем.

Лідер соціалістів Івіца Дачич оголосив про це пізно увечері в понеділок. Він заявив: «258 членів керівництва Соціалістичної партії підтримали приєднання до коаліції Тадича, лише 11 були проти і двоє утрималися. Звичайно, це було непростим рішенням, але прийшов час погодитися на це. Простіше сказати, що ви не бажаєте співпрацювати з людьми, з якими ви не поділяєте точок зору. Але в якійсь мірі ми вже ухвалювали рішення співпрацювати з партією Тадича ще у 2004 році, коли ми підтримали демократичний уряд того часу».

Соціалісти отримають посаду спікера парламенту?

Таким чином в Народній скупщині буде створена більшість у принаймні 135, а можливо, й 142 депутати з 250: 102 – це члени Демократичної партії Тадича (не плутати з Демократичною партією Сербії Коштуніци) та їхні союзники з проєвропейського блоку «За європейську Сербію», 20 представників блоку соціалістів Дачича і депутати від кількох менших партій, які вирішили приєднатися до них. На сьогодні відомо, що соціалісти отримають, вірогідно, посаду спікера парламенту, а також місця міністра поліції і міністра з державних витрат.

Комісар із розширення ЄС Олі Рен заявив у вівторок, що очікує офіційного оголошення про створення нової коаліції президента Бориса Тадича, а також виловив сподівання про прискорення руху Сербії до об’єднаної Європи.

Експерти вважають, що нинішня коаліція є наслідком дуже непростих домовленостей, де Тадичу довелося ризикувати навіть своїми політичними принципами заради її створення. Чи означає це нетривкість такої більшості в Народній скупщині, покаже час. Спостерігачі в Белграді очікують створення нового уряду вже до кінця тижня. Ім’я нового прем’єр-міністра може бути відоме вже до кінця вівторка. А два міністри від Демократичної партії Тадича – міністр фінансів Мирко Цветкович і міністр закордонних справ Вук Єремич – можливо, збережуть свої посади.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG