Доступність посилання

ТОП новини

Косово має нову Конституцію


Президент Косова Фатмір Сейдіу підписує нову Конституцію країни, Приштина, 15 червня 2008 р.
Анамарія Рамач

Белград – Учора в Косові набрала чинності нова Конституція. Сербія вважає її нелеґітимною, а серби, які живуть на півночі Косова, оголошують про формування 28 червня власного парламенту.


Нова Конституція набрала чинності через чотири місяці після проголошення незалежності від Сербії в односторонньому порядку.

Документ передбачає перехід основних владних повноважень від тимчасової адміністрації ООН до місцевих органів управління.

Нагляд за правоохоронними органами і судовою системою Косова й надалі здійснюватиме адміністрація ООН. У майбутньому це, можливо, відбуватиметься у взаємодії з місією Євросоюзу.

Згідно з новою Конституцією, Косово є парламентською республікою і визначає участь представників усіх національностей у політичному житті.

В основу документа покладений план спеціального представника генерального секретаря ООН Мартті Ахтісаарі, який запропонував надати Приштині «контрольовану незалежність».

Для політичних лідерів косовських албанців цей план був вихідною точкою для проголошення незалежності, оскільки передбачав незалежність «під міжнародним наглядом», з поступовим делегуванням повноважень від адміністрації ООН – косовським органами влади.

«Історичний день для Косова»

Президент Косова Фатмір Сейдіу заявив, що ухвалення Конституції є історичним днем для Косова, найважливішою подією після проголошення незалежності, яка означає завершення циклу державного формування: «Косово є демократичною країною, яка прийняла й надалі плекатиме найвищі цінності, згідно з міжнародними стандартами». Сейдіу сказав, що Косово є державою всіх громадян, а це передбачає не лише албанську більшість, а й національні меншини. Для демократичного Косова життєво важливими є євроатлантична інтеграція, вступ до ЄС та НАТО, сказав Сейдіу.

Сербія твердо наполягає на своєму

Сербія, з іншого боку, не визнає нову косовську Конституцію. Попри те, що незалежність Косова вже визнали понад 40 держав, глава держави Борис Тадич заявив, що Сербія і надалі вважає Косово частиною своєї території: «Безсумнівно, Сербія аж ніяк не визнає проголошення Конституції Косова правовим фактом. Це є політичною подією, яка, на мою думку, може мати небезпечні наслідки, але для Сербії вона юридично не має ніякого значення. Для Сербії Косово й надалі є її південною провінцією, Сербія продовжує захищати цілісність та суверенітет власної країни і в Косові мирним шляхом, дипломатією, а не насильством».

Прем’єр Сербії Воїслав Коштуниця вважає, що парламент Сербії терміново повинен ухвалити рішення, яким має скасувати новоухвалену косовським парламентом Конституцію. А сербський міністр у справах Косова Слободан Самарджич заявив, що косовські серби та представники інших національностей не визнаватимуть нову Конституцію, яка матиме силу лише для тих, хто добровільно її приймає, маючи на увазі передусім албанців.

Самарджич додав, що 28 червня в місті Косовська Митровица серби оформлять свій парламент, який буде результатом місцевих виборів у Косові, проведених 11 травня в рамках парламентських виборів у Сербії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG