Доступність посилання

ТОП новини

Очікування і реальність самміту ЄС-США у Словенії


Прага – У підсумковій заяві самміту ЄС-США в словенському Брдо підтримано європейські прагнення України, Грузії і Молдови та йдеться про готовність США і ЄС всіляко сприяти демократичним реформам у цих країнах.

Президент США Джордж Буш, прем’єр-міністр Словенії Янез Янша та голова Єврокомісії Хав'єр Солана під час підсумкової прес-конференції на самміті ЄС-США у словенському Брдо, 10 червня 2008 р.
У заяві саміту, зокрема, зазначено, що «лідери країн НАТО послали чітке повідомлення в Бухаресті що Грузія і Україна стануть членами Альянсу». США і ЄС підтвердили свої обов’язки щодо гарантування територіальної цілісності Грузії і закликали Росію чинити так само, та привітали мирні ініціативи президента Грузії Міхеїла Саакашвілі щодо співпраці з керівництвом Абхазії.

Самміт ЄС-США в Словенії розглянув також проблему ядерної програми Ірану, шляхи запобігання світовому голоду та спільні зусилля щодо боротьби з глобальним потеплінням.

Прем’єр-міністр Словенії Янез Янша окреслив на прес-конференції коло проблем, які розглядали на самміті: «Сьогоднішній світ надзвичайно складний. І ніхто сам не може вирішити всі проблеми. Мир у світі, безпеку, сприяння демократії, зміни клімату, боротьбу проти бідності, глобальні виклики сьогодення».

Іран може стати «великою загрозою»

Президент США Джордж Буш заявив на прес-конференції в Брдо, що у разі створення власної ядерної зброї Іран становитиме «величезну загрозу» для миру у світі і єдиним способом зупинити ці небезпечні ядерні приготування, за словами президента США, є реальна робота щодо роз’яснення керівництву цієї країн наслідків ізоляції Тегерана у світі.

«Група країн має чітко сказати іранцям, що «ми будемо продовжувати вашу ізоляцію у світі, санкції проти вас; накладати, якщо потрібно, нові санкції, якщо ви будете продовжувати відкидати вимоги вільного світу про припинення збагачення урану в Ірані», – сказав Джордж Буш.

У спільній заяві учасників самміту наголошено, що США і ЄС готові до екстраординарних заходів щоб зупинити програму збагачення урану в Ірані.

Глобальне потепління, Косово...

Сторони самміту погодилися, що потрібно шукати спільні позиції стосовно зменшення викидів двоокису вуглецю в атмосферу і Джордж Буш підтвердив бажання США співпрацювати з ЄС у цьому напрямку. США скликають у Вашингтоні світову конференцію з цього приводу, але ще не приєдналися до Кіотського протоколу і вважають, що необхідно відкоригувати майбутню програму боротьби з глобальним потеплінням та долі великих країн у зменшенні теплових викидів у атмосферу.

Учасники самміту в Брдо також привітали демократичні перетворення в Сербії і підтвердили свої зобов’язання щодо зміцнення стабільності в Косово. Джордж Буш ще раз підтвердив на самміті в Словенії велике бажання США бачите Туреччину в Європейському Союзі.

Як і прогнозували експерти напередодні, якихось визначних подій на самміті ЄС-США в Словенії не відбулося. І це закономірно, всі тут ввічливо прощалися з президентом Джорджем Бушем, який залишить Білий дім у січні 2009 року, і чільники Брюсселя в думках вже підраховували шанси двох претендентів на президентське крісло в Білому домі – республіканця Джона Маккейна і демократа Барака Обами.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG