Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Рига переймаються енергетичним простором між Балтією, Чорним морем і Каспієм


Зустріч Президента України Віктора Ющенка з Президентом Латвії Валдісом Затлерсом. Київ, 25 червня 2008 р.
Зустріч Президента України Віктора Ющенка з Президентом Латвії Валдісом Затлерсом. Київ, 25 червня 2008 р.

Україна і Латвія розроблятимуть механізми здійснення проекту зі створення Балто-Чорноморсько-Каспійського енергетичного простору. Про це домовились сьогодні у Києві Президенти Віктор Ющенко і латвійський лідер Валдіс Затлерс, який перебуває в Україні з державним візитом.

Приїзд Президента Латвії до Києва – другий за останні два місяці: наприкінці травня Валдіс Затлерс брав участь у роботі Енергетичного форуму, за підсумками якого ухвалено так звану Київську декларацію зі створення Балто-Чорноморсько-Каспійського енергетичного простору.

Під час нинішнього державного візиту пана Затлерса до Києва теж було приділено чималу увагу питанням енергетичної безпеки у просторі між Балтійським і Чорним морями.

Президент Латвії зазначив: «Завдання європейської спільноти – створити вільний прозорий енергетичний ринок. За нинішніх умов поняття ринок означає – диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв. Цьому і слугуватиме наш простір – створенню різних шляхів постачання різних енергетичних джерел до Європи. Тобто, європейські споживачі матимуть не один шлях, а принаймні два».

Латвія готова ділиться з Україною своїм досвідом

Президент Віктор Ющенко наголосив, що для України важлива підтримка Латвією її євроатлантичної інтеграції – при цьому, Латвія готова надати практичну підтримку українській стороні у царині демократичних реформ та включення України в європейський економічний простір.

«У найближчі 4 - 5 тижнів Латвію відвідає велика делегація представників регіональної влади і мерів міст для започаткування інтенсивних регіональних стосунків, формування проектів міст-побратимів. Ми домовились і про те, що влітку Латвію відвідає делегація Міністерства оборони України, яка буде представлена керівним складом – для того, щоб вивчити той досвід, яким володіє латвійська армія щодо переходу на контрактну основу», – зазначив Віктор Ющенко.

Співпраця в царині культури

Не менш важлива, за словами Віктора Ющенка, – підтримка в Латвії української громади з боку тамтешньої влади.

«Це громада, яка має власні друковані видання, українську школу, школу, яку, як я знаю, нещодавно відвідав пан Президент. Ми інформовані про те, що всі освітні процеси, навчальні процеси у закладах, де українською мовою проводяться навчання, ідуть добре», – зауважив Президент України.

По закінчення переговорів і прес-конференції, Президенти Ющенко і Затлерс відбули на Форум ділових кіл України і Латвії. Але результати нинішніх українсько-латвійських переговорів відкриють «Балтійський простір» не лише політикам чи бізнесменам – спільні проекти готують Національні опери і Державні художні музеї двох країн. Тож пересічні українці і латиші зможуть ближче пізнати одне одного – через історію, культуру і мистецтво.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG