Доступність посилання

ТОП новини

Чверть українців хоче виїхати зі своєї країни. І чверть світу теж


Понад чверть населення в середньому хотіла б назавжди залишити свої 82 країни, в яких провадило дослідження агентство Ґелап. Українці виявилися якраз на цій середній лінії. Але ймовірно, що таких охочих стане більше.

Чи хотіли б ви, якби мали можливість, назавжди виїхати до іншої країни? Так, відповіли 25 відсотків українців, яких опитало соціологічно-дослідницьке агентство Ґелап.

Так само відповіли пересічно 26 відсотків опитаних у 82 країнах, у яких провело останніми роками таке дослідження американське агентство, яке вже 70 років працює в усьому світі.

Українські урядовці, їздячи закордоном, не забувають на зустрічах із представниками українських громад закликати українців повертатися додому. Але, як виглядає, кількість тих, хто залишає Україну, лише збільшиться, каже Радіо Свобода координатор зв’язків із громадськістю Програми розвитку ООН в Україні Сергій Гриценко.

«Зростають потреби ринку праці в країнах Західної Європи, що, в свою чергу, буде приводити до того, що більше людей із таких країн, як Україна, від’їжджатимуть на заробітки. Це все відповідає тим усім тенденціям, які зараз у світових масштабах присутні», – вважає представник ООН.

Відповідність тенденціям, і не лише виїзду на заробітки, а й бажання виїхати назавжди, підтверджує й дослідження агентства Ґелап.

Їхати хочуть звідусіль

65 відсотків хотіли б залишити Сьєрра-Леоне. Далі – низка зі ще шести африканських держав. По тому в списку з’являються країни Центральної й Латинської Америки та Азії. Перша серед європейських, на 28-му місці, – Молдова, з якої бажали б виїхати 34 відсотки її мешканців.

Але ці тенденції стосуються не лише бідних країн. І в Великій Британії й Німеччині по 27 відсотків опитаних хотіли б залишити їх назавжди.

Прямого зв’язку між заможністю країни й кількістю охочих на еміграцію не видно. Візьмімо Францію й Росію: за разючої різниці в якості життя з обох країн виїхали б однаково по 17 відсотків мешканців.

А на останньому місці – Саудівська Аравія: з неї емігрував би лише 1 відсоток.

Головна причина – не економічна

Агентство Ґелап не навело детальних даних про причини, які підштовхують людей до бажання емігрувати, лише узагальнило: як виглядає, загалом у світі головним рушієм є не так економічні, як особисті обставини – найбільше охочих перебратися за кордон серед тих, хто вже має за кордоном родичів чи друзів.

Водночас майже місяць тому в Україні оприлюднили дещо інші дані опитування зі схожим питанням. У ньому 16 відсотків опитаних українців хотіли б виїхати назавжди. Іще 14 відсотків відповіли: і так, і ні.

Українське агентство Research & Branding Group, яке здійснило це опитування, серед причин такого бажання теж на першому місці назвало сімейні обставини. Далі йдуть пропозиції цікавої і прибуткової роботи та економічні проблеми в Україні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG