Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд підтримає позитивну дискримінацію


Британський уряд оприлюднив план, що дозволить компаніям застосовувати позитивну дискримінацію на користь жінок і представників етнічних меншин під час прийому на роботу.

Міністр британського уряду з проблем рівності Гаррієт Гарман заявила, що новий урядовий законопроект передбачає можливість для компаній віддати перевагу жінці перед чоловіком, якщо вони мають однакові якості, потрібні для вакансії.

Також цей закон, що має назву Закон про рівність, змусить працедавців у громадському секторі розкривати різницю в оплаті праці між статями у їхніх організаціях.

А ще законопроект передбачає заборону будь-якої дискримінації за віковою ознакою.

Представляючи плани у Палаті Громад парламенту, Гарман сказала, що закон, який обговорюватимуть пізніше цього року, має на меті усунути серйозну нерівність, що все ще існує у британському суспільстві. Він має посилити справедливість і підтримати культурне розмаїття, а також своєю відкритістю допомогти Британії стати більш конкурентоспроможною у світовій економіці.

Найважливіше – захистити рівність жінок

Ґендерна нерівність в оплаті праці, можливо, є найбільш потрібною Британії частиною нових пропозицій. Адже нині жінки, що працюють у Британії погодинно, заробляють на годину на 40 відсотків менше, ніж чоловіки, що виконують таку саму працю, перебуваючи на повній ставці. Це, на думку Гарман, є обурливим.

Міністр риторично запитала в інтерв’ю у п’ятницю: чи не вважає часом британське суспільство, що жінка на 40 відсотків менш розумна, віддана і кваліфікована або докладає настільки ж менше зусиль? Гарман вважає це дискримінацією в чистому вигляді, яку треба назавжди усунути з життя.

«Неможливо протидіяти дискримінації, коли вона є прихованою. Тому нам потрібна нова доба відкритості, коли йдеться про оплату праці. Так, щоб жінка могла побачити на власному робочому місці, наскільки більше чоловік-керівник платить чоловікові-працівникові», – сказала вона, виступаючи у парламенті.

Міністр Гарман передбачає об’єднати в один документ усе попереднє антидискримінаційне законодавство, що, на її думку, усуне бюрократичні перепони для підприємництва.

Закон має протидіяти й іншим різновидам дискримінації

Дозвіл на «позитивну дискримінацію» покликаний допомогти таким організаціям, як, наприклад, поліція, краще відображати етнічний і ґендерний склад місцевих громад, бо полегшить можливості для набору більшого числа жінок і представників етнічних меншин.

Проте, якщо в якійсь школі директор-жінка схоче дискримінувати на користь учителя-чоловіка у колективі, що повністю складається з жінок, це також буде можливо.

Дискримінація за віковою ознакою на робочому місці у Британії заборонена законом з 2006 року, проте нове законодавство протидіятиме ширшим формам забобонів, пов’язаних із віком людини.

Закон також заборонить національній системі охорони здоров’я відмовляти пенсіонерам у деяких видах лікування через їхній вік, хоча лікарі і далі матимуть право на відмову, якщо на це є переконливі медичні підстави.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG