Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: ГУАМ мав би взятися за розв’язання «заморожених конфліктів»


Україна є прихильником пошуку ефективного формату переговорів щодо розв’язання «заморожених» конфліктів, які існують на території країн-членів ГУАМ, вважає Президент України.

Виступаючи на пленарному засіданні третього саміту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ, Віктор Ющенко пояснив: Україна виходить із того, що саме ГУАМ має можливість створити і закріпити необхідний формат для таких переговорів.

На думку Президента України, саме в рамках такого ефективного діалогу можна говорити про ситуацію у Нагірному Карабаху, Абхазії чи Південній Осетії.

«Нам потрібно шукати правильний переговірний формат, що допомагає спілкуватися, а не шантажувати сили, які перебувають у зоні конфлікту. Ми виходимо з того, що саме зусилля ГУАМ повинні бути спрямовані на те, як такий переговірний формат закріпити», – сказав Президент.

За оцінками Ющенка, у розв’язанні придністровського конфлікту є більший прогрес, оскільки і придністровська, і молдовська сторони схвально ставляться до плану врегулювання, який висунула Україна.

Україна розцінює «заморожені» конфлікти на території країн-членів ГУАМ як чинник небезпеки і дестабілізації ситуації. Сприяючи розв’язанню цих конфліктів, Україна дотримується принципу збереження територіальної цілісності держав, наголосив Президент Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG