Доступність посилання

ТОП новини

Зміни до Держбюджету-2008 ще «в роботі»


Секретаріат Президента критикує Кабмін за бюджетний процес. Прем’єр просить Верховну Раду продовжити роботу до ухвалення змін головного фінансового документа. А опозиція ще розмірковує. Бюджетні питання, серед іншого, мають обговорити сьогодні Прем’єр, спікер та голова Нацбанку на нараді у Президента.

Ухвалення змін та доповнень до держбюджету на нинішній сесії – це обов’язок Кабміну та коаліції, заявив голова Секретаріату Президента Віктор Балога. І саме ухвалення цих змін, за його словами, і має продемонструвати наявність чи відсутність коаліції. Головний президентський канцелярист розкритикував нинішні бюджетні напрацювання, заявивши, що уряд не врахував пропозиції Президента.

Соратники ж Прем’єра погоджуються, що уряд і справді 100-відсотково не врахував президентських пропозицій. Однак, він і не зобов’язаний цього робити, зазначає колишній міністр економіки, бютівець Сергій Терьохін. За словами пана Терьохіна, після того, як Кабмін попередньо схвалив зміни до бюджету, він продовжує роботу над тим, щоб у головному фінансовому документі не були враховані кошти від заблокованої нині приватизації.

«Із доходами від приватизації пов’язані безліч соціально значущих програм. Уряд не впевнений, що такі доходи будуть отримані, тож уряд пропонує перекласти видатки, пов’язані з приватизаційними доходами до загального фонду бюджету. Тоді в уряду розв’яжуться руки, він зможе з загального фонду бюджету, куди надходить найбільша частина доходів, податкового чи не податкового характеру, профінансувати такі програми», – зазначає Сергій Терьохін.

Немає продовження роботи парламенту, немає зміни до бюджету

Коли ж парламент отримає від Кабміну зміни до бюджету? На думку пана Терьохіна, уряд має це зробити після того, як отримає від Верховної Ради політичне рішення про продовження сесії. Якщо ж ні, це станеться аж восени.

Тим часом, представники Партії регіонів ще не ухвалили остаточного рішення чи погодяться вони відкласти канікули заради бюджету. Але, колишній міністр економіки, регіонал Анатолій Кінах цього не виключає.

«Не можна іти на канікули, не вирішивши проблеми розгляду і затвердження змін і доповнень до діючого державного бюджету 2008 року у пакеті з антиінфляційними заходами. Має принципове значення розгляд питання формування бюджетної резолюції на 2009 рік. Якщо це питання у комплексі не буде вирішене, то, однозначно, потрібно ухвалювати рішення про продовження роботи парламенту», – зауважив Анатолій Кінах.

У нинішньому держбюджеті заплановано, що 9 мільярдів гривень від приватизації мають піти на соціальні програми. Однак, через президентсько-прем’єрське протистояння приватизація сьогодні фактично залишається заблокованою. Раніше ж у Кабінеті Міністрів заявляли, що зміни до держбюджету будуть внесені у Верховну Раду лише після ухвалення програми приватизації та вирішення кадрових питання щодо Фонду державного майна.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG