Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ обіцяє швидке й ефективне діагностування стійкого до ліків туберкульозу


Колонія бактерій туберкульозу
Колонія бактерій туберкульозу

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) близька до втілення нового і відносно дешевого способу діагнозу стійкого до ліків туберкульозу. Упродовж двох днів і за малу ціну пацієнт дізнається, чи не загрожує його життю небезпека. Це вкрай важливо для країн із обмеженими можливостями та низьким рівнем життя. А це, насамперед, країни третього світу.

Нова програма Всесвітньої організації охорони здоров’я вкрай важлива з огляду на ріст числа людей, що потерпають від нетипового туберкульозу. У світі ним заражені близько півмільйона людей (усього ж на туберкульоз хворіє 9 мільйонів людей). При цьому і сама хвороба, і її особливо небезпечний різновид продовжують швидко поширюватися.

Проблема полягає в тому, що стандартна терапія щодо хворих на нетиповий туберкульоз є неефективною. Ще більшою проблемою є те, що досі повноцінне діагностування хвороби надто тривале.

Доктор Карін Веєр, керівник лабораторії в Женеві, каже, що зараз діагностика триває від одного до трьох місяців, а часом і більше. Ситуація ускладнювалася, якщо з’ясовувалося, що пацієнт ще й ВІЛ-інфікований: часом він умирав іще до підтвердження діагнозу.

Веєр додає, що в той час, коли триває діагностування, хворі також можуть поширювати хворобу – через кашель і навіть розмову.

Новий діагностичний тест стійкого до ліків туберкульозу триватиме не більше від двох днів, до того ж він буде недорогий – приблизно 8 доларів. Для виявлення хвороби на основі ДНК достатньо буде зразка слини пацієнта.

Однак тестування – лише перша частина нової ініціативи.

Крістін Веєр каже, що друга частина проекту має переконати, що існують адекватні й доступні ліки для пацієнтів із нетиповим туберкульозом. Поєднання діагностики з лікуванням є чудовим, каже вона.

Ініціатива ООН важлива для значної частини світу

Нова програма стала можливою завдяки грантам Міжнародного центру з придбання медикаментів проти СНІДу (ЮНІТЕЙД). Організацію створили 2006 року на сесії Генеральної Асамблеї ООН. Головна мета центру – сприяти поширенню доступу до лікування СНІДу, малярії та туберкульозу в країнах, що розвиваються.

ЮНІТЕЙД надав 26 мільйонів доларів для діагностики нетипового туберкульозу і близько 44 мільйонів доларів для його лікування.

Тим часом стійкий до ліків туберкульоз – проблема не лише країн Азії й Африки. За словами Крістін Веєр, хвороба торкнулася й Росії та східноєвропейських країн.

В Україні точна статистика щодо хворих на нетиповий туберкульоз відсутня. Вважають, що приблизно 10 відсотків цих хворих заражені його вкрай небезпечним різновидом – стійким до ліків туберкульозом. У кожному разі, Україна – в зоні ризику.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.
XS
SM
MD
LG