Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія бачить проблеми з дотриманням спрощеного режиму видачі віз із Україною


Причиною цих проблем є відсутність «візового кодексу» в Євросоюзі, сказав голова представництва Європейської Комісії в Україні Іян Боуґ в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Зокрема, сказав він, коли йдеться про 5-річні багаторазові шенгенські візи, при розгляді кандидатів на отримання цих віз у дію вступають правила окремих країн.

«Узагалі, передбачені угодою про спрощений візовий режим такі візи – фактично нова практика для ЄС», – пояснив Іян Боуґ.

Нині чинні спільні правила видачі багаторазових єдиних шенгенських короткотермінових віз узагалі не згадують про можливість видавати їх на 5 років, що передбачає угода України і ЄС про спрощення оформлення віз.

«Я не готовий відповісти, коли будуть опрацьовані прості і зрозумілі схеми видачі багаторазових віз українським громадянам. Це залежить від поступу України у євроатлантичному напрямку, демократичних змін усередині держави і, звичайно, від того, наскільки швидко ми, європейці, розробимо й ухвалимо названий вище «Візовий кодекс». Так, ми спростили процедуру отримання віз громадянам балканських країн – але ж Сербія і Хорватія є країнами-кандидатами на вступ до Євросоюзу, які випереджають Україну на кілька кроків», – додав Іян Боуґ.

А на питання Радіо Свобода, чи є виправданими сподівання України на те, що візовий режим поміж Україною та ЄС скасують до 2012 року, коли у Польщі та Україні відбуватиметься європейський чемпіонат із футболу, європейський дипломат відповів обтічно.

«В Україні переймаються проблемою Євро-2012, яким чином українські громадяни зможуть перетинати польський кордон, щоб уболівати за улюблені футбольні команди на території Польщі. Повірте, у Брюсселі міркують над цим питанням, але ухвалювати якісь рішення з цього приводу, розробляти якісь детальні механізми – це все буде зроблено ближче до початку футбольної європейської першості», – сказав він.
XS
SM
MD
LG