Доступність посилання

ТОП новини

Українське житлово-комунальне господарство – зміни можливі?


Леся Бакалець

Залатати дірку в житлово-комунальному господарстві Україна намагається вже не перший рік. Наразі ситуація незмінна: люди обурюються невідремонтованими під’їздами, ліфтами, що постійно не працюють, та аварійною каналізацією. І йдуть сваритися в ЖЕКи. Там умивають руки, переконують, що не винні і пояснюють, що просто немає коштів. Тим часом на державному рівні вже зрозуміли: виправити ситуацію бюджетним коштом неможливо – треба залучати приватний капітал та інвесторів.


Якщо українець хоче бачити свій під’їзд пофарбованим і вибіленим – він збереться з сусідами, заплатить гроші спеціалістам і відремонтує. Бо ходити до ЖЕКу у таких випадках – марно.

Це для себе вже давно з’ясувала пенсіонерка Людмила Петрівна. Тепер усі комунальні проблеми вона вирішує сама і власним коштом.

«Поки викличеш когось із працівників ЖЕКу, то швидше сам когось наймеш. У мене кран протікав, і пішла у ЖЕК, а мені там сказали, що сьогодні вихідний, нічим допомогти не зможуть. Що я мусила робити? Найняла людину, заплатила гроші і таким чином полагодила кран», – каже пенсіонерка.

Працівники ЖЕКів обурюються: ну не можуть вони витягнути з власної кишені гроші і за них підремонтувати покрівлю будинку. Які кошти їм дає місто, тими і користуються.

Інженер одного зі столичних ЖЕКів Валентина каже, що зарплату востаннє отримувала за травень, і то половину. Спеціалістів також обмаль – за таку низьку платню ніхто працювати не хоче. І кожного дня доводиться вислуховувати численні скарги мешканців будинків.

«Як ЖЕК може виконувати свої обов’язки, якщо нам не дають ні матеріалу потрібного, ні фінансування? Грошей немає, нам же також так і кажуть: за відсутністю коштів», – скаржиться працівниця ЖЕКу.

Мінжитлокомунгосп сподівається на приватний капітал

У Міністерстві з питань житлово-комунального господарства кажуть, що тільки бюджетними грошима виправити та поліпшити умови проживання українців неможливо. На думку міністра Олексія Кучеренка, вся надія на залучення приватних коштів та інвестицій.

«Сьогодні ми не можемо бюджетні кошти надалі так необачно, в нікуди перекидати на ці підприємства, бо ці бюджетні вливання не призводять до жодних наслідків. Вони тільки призводять до збільшення втрат води, тепла, погіршення якості послуг», – каже міністр.

Водночас експерти переконані: ціни на житлово-комунальні послуги повинні бути вищими, а українцям час уже вчитися економити воду та енергоресурси.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG