Доступність посилання

ТОП новини

Україна представлена на кінофестивалі в Карлових Варах фільмом «Лас Менінас»


Сьогодні в Карлових Варах відкривається 43-й міжнародний кінофестиваль – найбільший і найпопулярніший у Східній Європі. Протягом 10 днів знаменитий чеський курорт стане центром європейського і світового кіномистецтва. Цього року у фестивальній програмі 220 повнометражних і короткометражних художніх фільмів із близько 50 країн світу. І тільки одна стрічка – «Лас Менінас» Ігоря Подольчака представляє на фестивалі Україну.

Своїм фестивалем чехи пишаються по праву: за роки незалежності їм вдалось притягнути до Карлових Варів увагу фахівців і шанувальників кіно з усього світу. Як і фестивалі у Каннах чи Венеції, і карло-варський належить до вищої «групи А», при цьому має одну суттєву відмінність. Фестиваль у Карлових Варах найдемократичніший, тому що ніде більше в Європі немає серед глядачів такої кількості студентів і молоді з рюкзаками на плечах і у звичайнісіньких сандалях, які по вінця заповнюють кінозали і не минають жодної фестивальної акції. Передусім на них орієнтовані ціни вхідних квитків – трохи більше двох доларів США – ціна втричі нижча від середньої у празькому кінотеатрі.

Та за драматургічною лінією карло-варський фестиваль залишається вірним своєму головному принципу: максимум кінопрем’єр і не тільки прославлених режисерів, показ маловідомих стрічок.

Крім цього нинішній фестиваль має свої особливості. Програмний директора фестивалю Ева Заоралова зазначає: «Специфіка цьогорічного фестивалю в тому, що він відбувається 40 років після серпня 1968 року. 68-й рік для нас був надзвичайно важливим. Ми переживали тоді період національного відродження, яке дістало назву «празької весни». Цей період закінчився для нас погано. Погано закінчився він і для наших режисерів, серед яких було багато відомих представників так званої чехословацької нової хвилі – це Іван Пасер, Юрай Якубіско і Душан Ганак. Всім трьом творцям на цьогорічному фестивалі ми віддаємо шану».

Український фільм не тільки про родинне життя

Україну на фестивалі представляє тільки одна стрічка – «Лас Менінас» Ігоря Подольчака. Чеські фахівці зараховують фільм до успішних, говорять, що авторам вдалось побачити незвичайне в житті звичайної родини, відчути вплив особистості на пересічні події. І хоча дія відбувається на тлі української провінції Ігор Подлольчак вважає, що стрічка розповідає просто про європейця.

«Перш за все, я собі не ставив за мету відобразити життя української родини. Я думав показати життя родини як такої, універсальної родини, відносини в родині. Ця родина могла би бути в будь-якому місці – і в Східній Європі, і в Центральній, і в Західній. Та, швидше за все, це все-таки життя європейської родини», – наголошує Ігор Подлольчак.

Назва стрічки «Лас Менінас» перегукується з назвою відомого полотна іспанського художника Дієґо Веласкеса, на якій зображена родина іспанського короля Філіпа ІV.

За словами Ігоря Подольчака, паралелі потрібно шукати в самому мистецтві. «Це швидше всього вже мої художні аберації, які пов’язані з моєю любов’ю до Веласкеса, з певною естетичною концепцією. Я хотів показати життя через дзеркала так, як це свого часу намагався зробити Веласкес. Тобто якась ефемерність життя, ефемерність нашого сприйняття життя, наскільки воно є реальне, коли воно є реальне і де воно реальне», – каже він.

Глядачі у Карлових Варах побачать «Лас Менінас» вже 7 липня, а в Україні стрічка появиться не раніше осені.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG