Доступність посилання

ТОП новини

Московський кінофестиваль: ідея зібрати просто усе актуальне кіно


Дар‘я Марченко

Київ – У столиці Росії розпочався ювілейний – 30-й – Московський міжнародний кінофестиваль. На церемонії відкриття вручили першу нагороду – за досягнення у галузі кіномистецтва. Її отримав японський режисер і актор Такесі Кітано, ретроспектива фільмів якого пройде на кінофестивалі.


Кінофестиваль відкрився світовою прем’єрою американського фільму «Хенкок» режисера Пітера Берга. Головні ролі у цій стрічці з елементами анімованого коміксу зіграли Уілл Сміт і Шарліз Терон, які були присутніми на урочистій церемонії у кіноконцертному комплексі «Пушкінський».

Конкурсна програма

Журі основного конкурсу ММКФ очолює шведська акторка Лів Ульман. Разом із нею працюватимуть критик Дерек Малькольм, акторка Ірина Розанова, режисери Себастьян Аларкон і Міхаель Главоґґер.

На головну нагороду – «Золотий Георгій» – цього року претендують 16 фільмів з 14 країн, зокрема з України, Албанії, Азербайджану, Ірану, Ісландії, Німеччини та США.

Про принципи відбору фільмів на конкурс розповідає кінокритик, президент Міжнародної федерації кінопреси Андрій Плахов: «Минулого року ми намагались зробити акцент на російськомовному кіно, знятому в різних країнах, навіть в Італії. Цього року ідея полягала у тому, щоб зібрати просто усе сучасне актуальне кіно. Не обов’язково за сюжетами, хоча це теж бажано, а, у першу чергу, за формою. І, разом з тим, достатньо комунікативне, щоб встановлювати контакти з аудиторією».

Поза конкурсом

Але найбільш цікавою для глядачів має стати позаконкурсна програма. У її рамках продемонструють кілька стрічок-переможців Канського, Берлінського, Венеціанського та інших відомих кінофестивалів, які, ймовірно, не потраплять до широкого прокату.

Історик кіно, арт-директор компанії «Другое кино» Ян Левченко зазначив, що за останні 5 років можна було спостерігати, як поступово позаконкурсна програма перетягує на себе основну увагу глядачів: «На Московський кінофестиваль люди ходять не для того, щоб дивитись конкурс і за когось уболівати, а для того, щоб подивитись паралельні програми і покусати лікті через те, що вони кудись не встигли. На ці фільми хочеться ходити, оскільки ти розумієш, що ніколи більше їх не побачиш. Це кіно, яке не продається не через те, що його не хочуть дивитись, а через те, що дистриб’ютори думають, що воно нікому не потрібне».

На Московському міжнародному кінофестивалі працюватимуть також чисельні паралельні програми, а закриє його 28 червня фільм Еміра Кустуріци «Марадона очима Кустуріци».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG