Доступність посилання

ТОП новини

За усиновлену дитину держава виплачуватиме 12 240 гривень


Новий закон про усиновлення чекає свого ухвалення парламентом. А на нових батьків чекають 30 тисяч діток, яким пощастило офіційно потрапити під усиновлення. Суть очікуваних нововведень – збільшення майже утричі матеріальної підтримки дітей і родин, які їх усиновлюють.

За останні 3 роки в українських сиротинцях та інтернатах стало на 5 тисяч діток менше.

Сьогодні в Україні у сім’ях виховуються 35 тисяч усиновлених дітей. 5 з половиною тисяч сиріт проживають у прийомних родинах ( тільки до повноліття). І лише від восьми дітей сім’ї відмовились через те, що не склалися стосунки.

Щодня на одну дитину, яка проживає у сиротинці чи інтернаті, держава виділяє 72 гривні 7 копійок. До дитини доходить лише 6 гривень 80 копійок. Більшість суми йде на оплату праці персоналу установи та оплату комунальних послуг. У прийомній родині на дитину держава виділяє у день 54 гривні 90 копійок. 40 гривень 60 копійок йде на дитя. Адже усю роботу персоналу виконують нові батьки.

Гроші мають ходити за дитиною

«Гроші мають ходити за дитиною»- це основна мета державної програми усиновлення дітей. З 1 січня наступного року люди, які опікуються сиротою зі своєї родини, отримуватимуть від держави щомісяця на дитину не 509 гривень, як сьогодні, а близько 1400 гривень.

Три види допомоги передбачені в законопроекті «Про підтримку дітей, яких усиновили». Очікують лише на те, щоб парламент ухвалив цей документ. Тоді за усиновлену дитину, незалежно від віку, держава виплачуватиме 12240 гривень, - повідомила директор державного департаменту усиновлення і захисту дітей Людмила Волинець.

За її словами, держава фактично прирівнює процедури народження і усиновлення дитини. «Байдуже, внаслідок якої дії діти потраплють в сім’ї. Головне, що дитина має батьків», каже пані Волинець.

Також один із батьків після процедури усиновлення матиме право на оплачувану відпустку на 90 днів, щоб допомогти адаптуватись дитині до нових батьків і навпаки. А ще сім’ї, які усиновили дитя, матимуть щомісячну допомогу близько 600 гривень.

Лише любов зцілює сиріт

Усиновлюють сиріт люди, віком від 32 до 35 років, які перебувають у довготривалому першому шлюбі. Однак Президент виступив з ініціативою надати право усиновлення і самотнім людям.
Наразі немає жодної дитини з сиротинця чи інтернату, яка би була абсолютно здоровою, зазначають медики. Негативний слід на розвиткові дитини залишають втрата батьків і виховання без материнської.
Дитина стає здоровою лише коли отримує любов і піклування родини.

«Що треба дитині для оздоровлення? Їй треба любов. Я хочу, щоб ці діти протягом свого життя мали любов від людей. Вони у своєму віці так багато пережили, чого за усе життя не переживали дорослі», наголошує директор львівського сиротинця Марія Чернік.

«Я хочу костюм, щоб літати. Я теж хочу костюм, щоб літати», - наввипередки говорили 3-річні вихованці сиротинця. А на моє запитання, куди б полетіли, відповіли тихо-тихо: «до мами».

Довідка

Зі 103 000 українських дітей - сиріт і позбавлених батьківської опіки – лише 30 тисяч підпадають під усиновлення. З них 3% - це дітки до 5 років, 12% - до 10 років, решта - діти, старші 10 років. Українські громадяни найохочіше усиновлюють маленьких діток.



  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG