Доступність посилання

ТОП новини

Українські вчені пропонують рецепт боротьби з глобальним потеплінням великій вісімці (G8)


Гості Вечірньої Свободи: професор, президент Академії наук вищої школи Микола Дробноход та професор, академік Російської академії природничих наук Віктор Луцюк


Віктор Луцюк, Микола Дробноход
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Шановні гості, про що ви написали лідерам Великої вісімки?


Микола Дробноход: Ви бачите, що сьогодні є декілька таких основних глобальних проблем, які негативно впливають на подальший розвиток людства. Це, в основному, енергетична проблема, потепління клімату і проблема харчування, проблема продуктів харчування. І ось ці проблеми значною мірою і позначені на цьому саміті Великої вісімки, яка відбувається в Японії, про що була інформацію в попередньому випуску новин.

Це недаремно, тому що чим далі, тим більших обертів набувають результати цього потепління. Йдеться про те, що не саме потепління там як таке щось надзвичайно важливе робить, а те, що вже як наслідок від потепління, тобто оці буревії, оці всі карколомні вітри, оці всі шторми і багато-багато чого іншого, що вже ми не знаємо, наскільки.

Кажуть, що на 07, 08 потепліла атмосфера за минуле століття, але не стільки нас цікавить, що 07 чи 08, а нас цікавить, що ми бачимо результати і в Україні так само.

Микола Дробноход: Якщо і були в історії якісь буревії і в Україні, і в світі, то вони сьогодні набувають більшої частоти і більшої руйнівної сили. І сьогодні вже вітри, яких раніше не було, досягають 250-300 км/год.
Навіть якщо і були в історії якісь буревії і в Україні, і в світі, то вони сьогодні набувають більшої частоти і більшої руйнівної сили. І сьогодні вже вітри, яких раніше не було, досягають 250-300 км/год. А якщо (наукою доведено) десь 350 км, то ніяка споруда не може встояти вже проти цього.

Сьогодні величезні кошти, до речі, витрачаються на наслідки цього потепління. Мільярдами вже.

Тому сьогодні наше суспільство взяло за основу потепління клімату, яке пов’язане з викидами парникових газів в атмосферу. Це СО(2), метан, вода і деякі інші.

Так, дійсно, що це сам парниковий ефект є причиною того, що є життя на Землі. Якби не було цього парникового ефекту, то ми не мали б того, що ми маємо на сьогодні. Але йдеться про те, що той парниковий ефект весь час збільшується у своїй інтенсивності.

І коли сьогодні говорять про СО(2) – це не є, до речі, науково і чітко доведено. Це є одна з гіпотез.

Роман Скрипін: Я ж просто поставив запитання: про що ви написали лідерам Великої вісімки?

Я можу переказати, я можу допомогти, звичайно. Тому, що є поширена версія про те, що викиди СО(2) спричиняють потепління клімату на планеті, що спричиняє посуху, буревії. Це значить, що нижчими є врожаї, води питної стає менше…


Микола Дробноход: Так.

Роман Скрипін: Я не помиляюся, так, пане Вікторе?

Віктор Луцюк: Так.

Роман Скрипін: Ви можете сказати, що Ви написали лідерам Великої вісімки?

Віктор Луцюк: Так.

Справа в тому, що кожне явище в природі, в тому числі і глобальне потепління, як явище, має причинно-наслідковий зв'язок. Тому, щоб подолати негативне явище треба вичленити першопричину і, звісно, боротися на рівні першопричини.

Роман Скрипін: І першопричина у Вашому листі…?

Віктор Луцюк: Першопричина глобального потепління не в підвищенні концентрації діоксиду вуглецю в атмосфері, а відбір нафти, саме відбір нафти (!) з надр Землі.
Першопричина глобального потепління не в підвищенні концентрації діоксиду вуглецю в атмосфері, а відбір нафти, саме відбір нафти (!) з надр Землі.

Роман Скрипін: Очевидно, що нафту потім спалюють і підвищується викиди СО(2).

Віктор Луцюк: Ні, навіть не тому. Справа ось у чому. Такий висновок стало можливим зробити у зв’язку з науковим доведенням неорганічного походження нафти. Відтак…

Роман Скрипін: Чекайте, в школі вчать, що нафта має органічне походження. Це, умовно кажучи, гній рослин, тварин…

Віктор Луцюк: Так, як продукт метаморфізобіоеволюційного залишку.

Віктор Луцюк: Нами науково доведено і запатентовано в РФ, що нафта є неорганічного походження.
Але це є, звісно, не так. Нами науково доведено і запатентовано в РФ, що нафта є неорганічного походження.

Роман Скрипін: Що це значить – неорганічне походження? Хто її там робить?

Віктор Луцюк: Нафта є продукт третинних геоплазмохімічних процесів, які йдуть в нижніх прошарках літосфери. І третинними плазмохімічними процесами є саме синтез води і нафти. Це є двоєдиний процес. Тому нафта в будові Землі і в розвитку космічної системи грає надважливу роль. Вона саме утворює енергопровідні ланцюги стоку електронскладової плазми на формування термоядерного синтезу, який протікає на верхній частині ядра.

При відборі нафти ми ці усталені віками всім геологічним ходом розвитку Землі ці електропровідні ланки…

Роман Скрипін: Нафта є ізолятором, наскільки я розумію, за Вашою версією…

Віктор Луцюк: Але в електричному відношенні це є діелектрик.

Роман Скрипін: Діелектрик – це ізолятор…

Віктор Луцюк: Так. Тому саме ця властивість нафти як діелектрика, як ізолятора, який можна порівняти з яскравими представниками діелектрики, вона й виконує буферну роль безперешкодного переходу руху електронів з поверхні планети до ядра.

Роман Скрипін: Тобто, давайте підійдемо до сухого залишку з того, що Ви написали країнам Великої вісімки.

У вас є ще й третій співавтор, наскільки я розумію, цього листа. Це пан Шестопалов. Ці троє панів написали світовим лідерам про те, що глобальне потепління спричинене фактично надмірним видобутком нафти, але не її спаленням. Тобто, спалення нафти – це вже вторинний процес, а первинний – це надмірний видобуток нафти.

Нафта, за вашою теорією, є постійно поновлюваним ресурсом. Так?


Микола Дробноход: Так.

Роман Скрипін: На планеті Земля. А якщо його вибирати більше, ніж можна, то ви фактично порушуєте ізоляцію якогось прошарку від іншого прошарку. Так?

Віктор Луцюк: Енергетично-речовинний обмін між геосферами Землі.

Коли порушуються цей енергетично-речовинний обмін, звісно, зміна клімату – це наслідок цього порушення.

Роман Скрипін: Ось так теорія.

Віктор Луцюк: Так.

Роман Скрипін: Я говорив вам про те, що вона видається фантастичною.

Що вам відповіли на ваше звернення?


Микола Дробноход: Ніхто нам нічого поки що не відповів, тому що часу мало.

Я думаю, що найближчим часом ми не отримаємо належної відповіді. Чому? Ви ж знаєте, як готуються ці саміти. Саміти готуються заздалегідь, і якісь термінові питання, які можуть бути і нагальними, вони не можуть бути поставлені вирішуватися якимсь чином на таких самітах.

Роман Скрипін: Тобто, Ви списуєте на бюрократію.

Микола Дробноход: На бюрократію.

Але ми надіслали цю інформацію не тільки до саміту, а ми звернулися до всіх організацій світового рівня, які займаються проблемами потепління клімату на сьогодні.

От ми від них чекаємо тих розумних відповідей, які дають можливість нам потім співпрацювати, щось додавати, щось віднімати, як кажуть, але рухатися вперед.

І тут йдеться про те, що оцей обмін енергетично-речовинний відомий всім, що це є на сьогодні…

Роман Скрипін: Кому він відомий?

Микола Дробноход: Всім.

Роман Скрипін: Чому ж тоді в школі викладають, що нафта є…?


Микола Дробноход: То в школі викладають. У школі багато чого викладають, але я кажу зараз не про нафту, а про це енергетично-речовинний обмін. Але як він здійснюється, механізми здійснення? Це вже інше питання…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
XS
SM
MD
LG