Доступність посилання

ТОП новини

Останній пленарний тиждень, щоб займатися законами


Зміни до державного бюджету, підготовка до чемпіонату Європи з футболу, низку соціальних законопроектів має цього тижня розглянути Верховна Рада України. Під час засідання погоджувальної ради лідери депутатських фракцій висловилися за продовження пленарних засідань на тиждень.

Голова Партії регіонів Віктор Янукович вважає, що потрібен час, щоб доопрацювати зміни до бюджету і розглянути антиінфляційні закони. Тому його фракція висловлюється за проведення пленарних засідань на тиждень довше.

А Володимир Литвин зазначив, що його блок підтримає продовження роботи Верховної Ради, якщо будуть узгоджені всі питання.

Так вважає і спікер парламенту Арсеній Яценюк: «Цілком і повністю підтримую, що його треба продовжити. Тільки зі зрозумілим і погодженим порядком денним. Щоб на телеканалі «Рада» не висіла технічна заставка. І щоб шоу Савіка Шустера не було замінене нашим шоу. Тому давайте пройдемося по порядку денному, все узгодимо. І таким чином, якщо буде бажання працювати, я перший, хто виступатиме за цю роботу. І якщо буде бажання просто поговорити і розказати, як хто любить український народ, це трошки не той шлях».

Чи загрожує уряду відставка?

Питання, яке може порушити спокій у парламенті, це звіт уряду. Віктор Янукович запропонував на погоджувальній раді заслухати в парламенті інформацію Прем’єр-міністра про стан справ в економіці. Партія регіонів також зареєструвала постанову про відповідальність Кабінету міністрів, який передбачає ухвалення резолюції про недовіру уряду.

Щоправда, лідер БЮТ Іван Кириленко вважає, що цей законопроект не відповідає законодавству України. Щоб це повідомити, він навіть зібрав брифінг для журналістів.

«Законопроект, який внесений нашими колегами по парламенту, Партією регіонів, не відповідає абсолютно нормотворчій техніці. Стоїть у Конституції чітко стаття прописана, вона дубльована в регламенті і законі про Кабінет міністрів. Резолюція недовіри! Так і називається документ «резолюція». А внесена постанова. Не може прийматися постанова. Жодний комітет не розглянув, жодний комітет рішення не прийняв», – каже лідер БЮТ Іван Кириленко.

Депутати хочуть відпочити

Через блокування чи без блокування, але Верховна Рада не продовжить свою роботу. Депутати вже налаштовані на відпочинок, вважає політолог, директор Інституту глобальних стратегів Вадим Карасьов: «Ефективних рішень, які б давали змогу говорити, що парламент не просто збирається на засідання, а працює, прийнято не буде. Якихось сенсацій теж не буде! Ніякого продовження пленарної сесії теж не буде. Канікулярні настрої вже опанували нашою парламентською елітою і всі пакують валізи».

Зазвичай народні депутати остаточно визначають свої плани на зборах фракцій безпосередньо напередодні пленарного засідання.

(Прага-Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG