Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська дилема в переддень парламентських відпусток


Парламентські канікули чи продовження роботи Верховної Ради? Над цими питаннями сьогодні на засіданні ради коаліції ламатимуть голови спікер Яценюк, прем’єр Тимошенко та представники більшості. Як, коли і за що голосувати?

Липень. Переддень депутатських канікул. Народні обранці традиційно стоять перед дилемою: як зробити так, щоб і перед виборцями відзвітувати, і себе відпусткою не обділити. Два роки тому у такому режимі депутати затверджували прем’єра Януковича і його уряд. Рік тому – зміни до законодавства, необхідні для проведення дострокових виборів.

А цьогоріч у черговий глухий кут парламентарів загнала пропозиція уряду продовжити роботу на тиждень для ухвалення змін до держбюджету. І схоже, що нинішню дилему депутати не планують вирішувати на користь законотворчості. Принаймні, у розмові не на мікрофон вони зізнаються, що квитки на відпочинок уже на руках. Сумніви щодо продовження роботи парламенту висловлював і спікер Арсеній Яценюк.

Від програми максимум до бажаного мінімуму

Представники коаліції, які чимало часу витратили сперечаюсь між собою, яку із коаліційних домовленостей голосувати першою, скажімо, програму приватизації чи кадрові питання, тепер висловлюють сподівання, що на цій сесії вдасться ухвалити бодай зміни до держбюджету. Що ж стосується решти питань, то вони традиційно будуть відкладені у довгий ящик.

«Боюся, що до цього просто не дійдуть руки. За сесійний тиждень, який залишився, важко буде розглянути ці питання», – каже представник Блоку Юлії Тимошенко Олег Ляшко.

Напередодні ж Арсеній Яценюк зустрічався із представниками опозиції. Щоправда на цю зустріч прийшли лише комуністи та литвинівці. Тож Яценюк заявив, що саме від цих двох фракцій залежатиме подальша робота парламенту, при цьому пообіцявши, що на наступному пленарному тижні ніяких коаліційних законопроектів у порядку денному не буде.

«Від ваших двох фракцій залежатиме робота Верховної Ради наступного пленарного тижня. Я умисно виключив з розкладу будь-які питання, які стосуються виконання коаліційної угоди. Аби не йшлося про те, що фракції голосують за законопроекти коаліції. Ні, йдеться тільки про голосування законопроектів, які необхідні державі, а не тій чи іншій стороні українського парламенту», – зазначив Арсеній Яценюк.

Без бойкоту і підтримки

Конкретної ж відповіді ні від литвинівці, ні від комуністів Яценюк не отримав. Представники ж Партії регіонів запрошення Яценюка проігнорували, і вимагають щоби він провів засідання з усіма фракціями, а не з коаліцією чи опозицією окремо. Що ж стосується наступного пленарного тижня, то, за словами Михайла Чечетова, регіонали не бойкотуватимуть роботу парламенту, але за бюджет не голосуватимуть.

«Другого публічного шмагання ми не робитимемо. Ми будемо голосувати щодо Конституції, щодо звіту уряду. Але за бюджет вони мають голосувати самі», – сказав Михайло Чечетов.

Що ж до останнього пленарного тижня, то спікер Арсеній Яценюк пропонує, щоб у вівторок парламентарі розглянули зміни до бюджету, у четвер – антиінфляційні законопроекти, а у п’ятницю заслухати звіт уряду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG