Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк категорично проти дострокових виборiв


Архівна фотографія. Арсеній Яценюк після обрання Головою Верховної Ради, 4 грудня 2007 рік.
Архівна фотографія. Арсеній Яценюк після обрання Головою Верховної Ради, 4 грудня 2007 рік.

Голова Верховної Ради Арсенiй Яценюк заявляє, що є категоричним противником дострокових парламентських виборiв. «Якби я знав, що достроковi вибори принесуть полiтичну стабiлiзацiю, то я б напевно був перший iз тих, хто ратував за розпуск парламенту. Але я вам чiтко говорю, що жоднi достроковi вибори у жодному разi не принесуть полiтичної стабiлiзацiї», – зазначив вiн у четвер на брифiнгу в Києвi.

За словами спiкера, нинiшнiй розклад полiтичних сил залишиться на «досить тривалий час».

Говорячи про проблему вiдновлення роботи парламенту, Арсеній Яценюк укотре зазначив, що вiн є прихильником вiдновлення не частини роботи парламенту, а всього складу Верховної Ради. «I має йтися про те, що всi народнi депутати знають свiй конституцiйний обов'язок – це брати участь у голосуваннi та голосувати не пiд диктовку тих чи iнших полiтичних лiдерiв, а на власний розсуд, на користь української держави, а не тiльки в окремо взятих полiтичних амбiцiях полiтичної сили», – додав вiн.

Голова Верховної Ради нагадав про проведення першого раунду переговорiв щодо вiдновлення роботи парламенту. «Я сподiваюся, що коалiцiя знайде в собi сили та можливостi щодо отримання позитивних результатiв голосування на наступному пленарному тижнi», – зазначив Арсеній Яценюк.

Водночас, говорячи про майбутнi переговори з опозицiєю, спiкер зауважив: «Я переконаний, що це українська опозицiя, а не опозицiя до України».

Арсеній Яценюк знову оголосив три варiанти виходу iз такої ситуацiї, якi вiн бачить: вiдновлення роботи коалiцiї через результативне голосування; рiшення про створення iншої коалiцiї у разi, якщо буде вiдповiдне рiшення фракцiй; i достроковi парламентськi вибори, що «небажано». «Це найнебажанiший варiант, який нiчого не принесе, окрiм додаткових видаткiв iз державного бюджету i винятково загострення внутрiшньої полiтичної ситуацiї, тому що використовуватимуться засоби i методи, якi розколюють суспiльство, а не об'єднують», – наголосив вiн.

«Якщо хтось наполягає на тому, щоб оголосити – причому неконституцiйно оголосити – про припинення дiяльностi коалiцiї, тобто без рiшення Конституційного Суду, то вiдразу упруться в таку ситуацiю: через 30 днiв, якщо не буде нової коалiцiї, вiдповiдно до статті 90 Конституцiї, у Ппрезидента України є всi пiдстави для розпуску парламенту», – зазначив вiн.

Арсеній Яценюк укотре нагадав про те, що вiн як Голова Верховної Ради виступає за те, щоб досягти взаєморозумiння всерединi парламенту.

********
Останнi вибори народних депутатiв України вiдбулися наприкiнцi вересня 2007 року. Вони були позачерговими. Термiн повноважень парламенту України – п'ять рокiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG