Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр, спікер та лідери більшості у пошуках виходу з парламентської кризи


Як виходити із нинішньої політичної кризи, і як зберегти нинішню коаліцію? Відповіді на ці питання намагалися знайти сьогодні Прем’єр, спікер та лідери більшості. Попередній рецепт: ухвалення закону про внутрішню та зовнішню політику, який би об’єднав весь парламент. Опозицій ж заявляє: не вийде. Лише новий формат коаліції, або дострокові вибори.

Зібралися, поговорили та й розійшлися. Сьогодні під час зустрічі прем’єр Юлія Тимошенко, спікер Арсеній Яценюк та лідери коаліції констатували: дострокові вибори країні не потрібні, а виходом із нинішньої політичної кризи може стати ухвалення закону про внутрішню і зовнішню політику України до 2010 року.

Арсеній Яценюк зазначив: «Таким чином ми можемо підтримати даний документ цілим українським парламентом, а не тільки однією чи іншою частиною Верховної Ради України. Але при цьому об’єктивно, що ключовим локомотивом такої роботи повинен бути уряд країни, повинна бути політична сила і політичні партії, які підтримують уряд, обов’язково президент України. І ми обов’язково залучимо всі політичні партії, задля того, щоб цей закон був консолідуючим актом».

Нова коаліція, або дострокові вибори?

Натомість представники Партії регіонів вважають: ніякий закон наразі вже не виведе країну із політичної кризи. Це може зробити, або створення нової коаліції, або через розпуск Верховної Ради, заявив Радіо Свобода представник Партії регіонів Михайло Чечетов.

«Ядром нової коаліції має бути Партія регіонів. Якщо ж не буде Партія регіонів у коаліції, тоді й не буде коаліції. Отже тоді будуть нові вибори. Вже у парламенті проглядаються контури нової коаліції. І у БЮТі, і в НУНСі по два, три, чотири десятки людей готові відразу вийти», – зауважив Михайло Чечетов.

Створення нового формату коаліції і справді можливе, каже політичний експерт Сергій Таран. Але, зважаючи на те, що рішення про вихід із коаліції може бути ухвалене лише більшістю фракції, у нинішній ситуації це може статися за однієї умови – загрози дострокових виборів, вважає пан Таран.

«Депутати від «Нашої України» та «Народної самооборони», які просто розумітимуть, що будуть дострокові вибори, а це означає те, що вони не потраплять до парламенту. А це станеться, оскільки в НУНСі навіть близько немає того рейтингу, який був під час попередніх виборів. Тож якщо ці депутати просто злякаються того, що вони не потраплять до парламенту, вони можуть проголосувати за «широку» коаліцію», – зазначив Сергій Таран.

Що ж стосується можливості дострокових виборів, то на думку політичного експерта Андрія Єрмолаєв, без них Верховна Рада нинішнього скликання не обійдеться. Інша річ, коли і за яких умов це може статися.

«Я не бачу підґрунтя для того, щоби цей парламент пропрацював усю каденцію. Надзвичайно він конфліктний. Якщо дійсно підтвердиться факт, що коаліція юридично перестає існувати, і протягом завершення цієї сесії чи початку наступної не буде сформована нова коаліція, буде працювати конституційна і регламентна норма, щодо 60 днів. У Президента з’явиться підстава щодо ухвалення рішення про дострокове припинення повноважень парламенту», – наголошує Андрій Єрмолаєв.

Якщо ж навіть буде збережена нинішня коаліція, або створена нова, зазначає він, питання дострокових виборів все одно буде на часі. Оскільки рано чи пізно знову вирине питання змін до Конституції. А зважаючи на те, що політична реформа передбачатиме зміну повноважень, депутати муситимуть зважати на той факт, що після вступу у дію нових положень, потрібно буде переобирати всі органи, які мають представницький мандат.

«Регіонали» чекають на рішення Конституційного Суду

Тим часом, представники Партії регіонів, які раніше говорили про ймовірність скликання позачергового засідання парламенту, поки що відмовилися від цієї ідеї. Натомість регіонали хочуть, аби робота нинішньої парламентської сесії була продовжена.

Наразі ж Конституційний Суд розглядає подання Партії регіонів щодо існування чи не існування коаліції за умови наявності 225 голосів. Саме від рішення Суду, вважають оглядачі, багато в чому залежатиме розвиток політичної ситуації. Проте не виключено, що Конституційний Суд, як це вже траплялося, може і відмовитися ухвалювати рішення, виходячи з того, що це питання виходить за межі його компетенції.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG