Доступність посилання

ТОП новини

Де-факто чи де-юре? Парламентські розбори тривають, а робота заблокована


Київ – Новий формат коаліції, поповнення нинішньої чи дострокові парламентські вибори? Цього тижня Верховна Рада так і не змогла запрацювати, а політична ситуація дійшла до нового напруження.

Нинішній тиждень Партія регіонів розпочала з вимоги до спікера Арсенія Яценюка оголосити, що коаліції не існує. Далі регіонали попросили Конституційний Суд пояснити, чи є коаліція за умови наявності в ній 225 депутатів.

При цьому фракції, що не входять до більшості, відмовилися брати участь у голосуваннях за всі законопроекти. Навіть за свої – такі, як, приміром, проект закону про підвищення престижу праці шахтарів.

А далі у гру втрутився Блок Юлії Тимошенко. Бютівці два дні поспіль блокували трибуну, стверджуючи, що в такий спосіб вони вимагають повернутися до розгляду законопроектів про обмеження депутатських пільг та імперативний мандат для народного депутата.

«Сьогодні йдеться про законопроект щодо зняття пільг. Про це говорили всі, обіцяли всі, а робити сьогодні ніхто нічого не хоче. Така робота, робота в холосту, а особливо така, яка відбувалася останнього тижня, не потрібна сьогодні суспільству, тому потрібно зібратися і радикально вирішувати це питання», – заявив бютівець Анатолій Семинога.

Коаліційна колода: хто куди, з ким і проти кого

Представники «Нашої України – Народної самооборони» заявляють, що ведуть переговори про входження у коаліцію представника своєї фракції Івана Плюща.

А Сергій Гриневецький із Блоку Литвина стверджує, що БЮТ переманює у коаліцію депутатів із інших фракцій, а йому самому за це наче пропонували посаду першого віце-спікера.

Тим часом у середовищі Партії регіонів почали лунати заяви, що новий формат коаліції де-факто вже існує. Щоправда, хто саме є цією коаліцією де-факто, регіонали поки що не говорять.

«Учора ми хотіли вам де-факто продемонструвати склад нової коаліції. І ви б, коли побачили голосування, відразу б і побачили склад нової коаліції. Але нам не дали і сьогодні це продемонструвати. А пан Яценюк не дає де-юре це зробити. Але я переконаний, що цей процес зупинити неможливо», – заявив представник Партії регіонів Михайло Чечетов.

Натомість спікер Арсеній Яценюк обіцяє, що захищатиме парламент «до останнього патрона».

«Якщо є нова коаліційна угода і вона відповідає вимогам закону – будь ласка, поставте цю нову коаліційну угоду на стіл, і буде задекларовано, що є нова коаліція. Як Голова Верховної Ради я буду захищати цей парламент, який він не є, – адже це український парламент, за який проголосували, – «до останнього патрона».

Нинішні заяви регіоналів про наявність голосів для нового формату коаліції, на переконання політичного експерта Сергія Тарана, не що інше, як фарс.

«Заява регіоналів щодо існування де-факто нової коаліції означає лише те, що у них є в запасі лише якісь закони чи постанови, за які готова голосувати більшість, наприклад, частина людей з Блоку Литвина, або навіть з НУНСу. Тут нічого незвичного немає. Тому що були часи, коли Партія регіонів голосувала спільно з БЮТ. Тому це не означає створення нової більшості у Верховній Раді. Це означає лише те, що у Партії регіонів є такі питання, за які готова голосувати кількісна більшість парламенту», – вважає експерт.

Хитка рівновага триватиме

Можливо, рішення Конституційного Суду і могло б вивести нинішню парламентську ситуацію з глухого кута, каже Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Однак, швидше за все, воно буде вже після того, як Верховна Рада піде на канікули.

«Таке рішення у найкращому разі може бути наприкінці сесії, але, можливо, вже після парламентських канікулів восени. Тому, думаю, поки що залишиться така хитка рівновага, патова ситуація, коли кожна зі сторін не має переваги», – вважає політолог.

Наступне засідання Верховної Ради має відбутися через два тижні. Спікер Арсеній Яценюк каже: якщо у парламенті буде подання 150 заяв депутатів про проведення позачергової сесії, про що говорили опозиціонери, вона буде скликана у 3-денний термін.

Що стосується можливості дострокових виборів, про що говорять представники чи не усіх політичних сил, то на думку оглядачів, це може статися не раніше як навесні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG