Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко «оновлює» владу в Білорусі чи замітає сліди злочину?


Після вибуху в Мінську увечері 4 липня президент Олександр Лукашенко здійснив низку кадрових звільнень. Він змістив з посади держсекретаря Ради безпеки Віктора Шеймана і керівника своєї адміністрації Геннадія Невігласа. Тим часом «силовики» «шиють» справу про вибух представникам опозиції, у квартирах окремих опозиціонерів проведені обшуки. Що ж стоїть за цими подіями в Білорусі? Яка мета кадрових змін у владі?

Аналітик Радіо Свобода Ян Максим’юк вважає, що перш за все Олександр Лукашенко бажає оновити владу, щоб показати «і Заходу, і Сходу прихід до владних структур у Білорусі молодих кадрів». Інші експерти не виключать чергового загострення протистояння між двома конкуруючими кланами – Віктора Шеймана і Геннадія Невігласа. Хоча той же Ян Максим’юк виключає протистояння між двома згаданими чільниками білоруської влади, бо, на його думку, Невігласа привів до керівництва президентською адміністрацією саме Шейман, і тому їх обох, «за компанію», звільнено президентом.

Експерти не виключають причетності до організації вибуху 4 липня у Мінську саме представників влади, бо все це дуже пасує президенту у його нових кадрових намірах та й перестановки в опозиції Білорусі «змушують» владу «тісніше» зайнятися нею. Ян Максим’юк не виключає, що теракт був «спланований з певною метою, і тепер влада шукає винних саме серед опозиції».

Деякі експерти вважають, Олександр Лукашенко «прибирає найближчого свого дружбана Шеймана і ховає його від свої минулих справ, бо саме Шейман знає про дуже серйозні внутрішні проблеми влади». Хоча аналітик Радіо Свобода Ян Максим’юк і не виключає, що звільнення держсекретаря Ради нацбезпеки може бути пов’язане із замітанням Шейманом, свого часу, слідів зникнення Віктора Гончара, журналіста Завадського, бізнесмена Красовського, але експерт не думає, що Шейману доведеться зникати з Білорусі. Ян Максим’юк вважає, що друга після Лукашенка особа в державі, таким якраз вважали Шеймана, мабуть отримає іншу керівну посаду і справа не дійде «до зникнення останнього «ліозненського зубра»», як Шеймана ще охрестили свого часу в Білорусі.

Створення «владного сімейного клану» в країні?

Чимало спостерігачів не виключають, що вибух став закономірним приводом оновлення в білоруській «квазі-радянській системі», і це означає, що Олександр Лукашенко хоче зміцнити своє оточення новими людьми, яким він більше довіряє і з якими зустріне нові виклики його авторитарній владі.

Ян Максим’юк, наприклад, не виключає, що новим секретарем Ради нацбезпеки стане старший і з трьох синів Лукашенка – Віктор (33 роки), якого президент ввів до складу Ради ще в січні цього року. Середній син президента Дмитро, якому 29 років, займає посади в Національному олімпійському комітеті й інших спортивних організаціях Білорусі. Є ще третій, позашлюбний, син Олександра Лукашенка, 4-річний хлопчик Микола, з яким президент з’являвся останнім часом на людях і навіть жартував: «...найменшого, унікальну людину, буду готувати в спадкоємці».

Експерти також прогнозують, що ймовірним новим керівником президентської адміністрації може стати 47-річний Олександр Зимовський. Новим радником Олександра Лукашенка вже став 32-річний Янчевський. Так що своєрідне «омолодження» білоруської влади стає все більш явним.

Лукашенко готується до нових випробовувань його режиму

За день до вибуху в Мінську 4 липня Олександр Лукашенко в інтерв’ю «Комсомольській правді» «передбачив» цей вибух. Президент тоді сказав, що на Заході були б раді, якщо в Мінську наростали б «вуличні виступи, демонстрації. А якщо ще погроми, вибухи.., тоді замовник взагалі був би задоволений», – наголосив Лукашенко. Так що у владі в Білорусі відчувають «подув» змін і готуються до можливих несподіванок.

Експерти вважають, що режим у Білорусі після перестановок у владі, коли можуть бути й інші звільнення, аж ніяк не зміниться. Але Лукашенко змушений під тиском Заходу, Росії, опозиції маневрувати. Адже попереду чекають і інші потрясіння – ймовірна економічна дестабілізація, можлива нова ціна на газ у 400 доларів за тисячу кубічних метрів, погіршення умов життя громадян. Все це змушує режим маневрувати, жертвувати одіозними постатями, афішувати «оновлення», «омолодження».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG