Доступність посилання

ТОП новини

Річниця глобального пророцтва Самюеля Хантінґтона (європейська преса)


У деяких газетах відзначають 15-ту річницю виходу у світ книги Самюеля Хантінґтона «Зіткнення цивілізацій», яка була своєрідним науковим прогнозом глобального розвитку на десятиріччя вперед. Чимало експертів відзначають, що фактичне підтвердження деяких із його головних прогнозів може бути своєрідною втіхою для 81-річного, хворого нині, Хантінґтона. Чимало видань інформують про гостру дискусію в Європарламенті з приводу перспективи зростання в європейському енергетичному балансі долі біопалива, що вказує на серйозні застереження фахівців проти форсованого нарощування виробництва цієї енергетичної сировини.

Впливова «Інтернешнел Гералд Трібюн» нагадує, що 15 років тому новинка книжкового ринку «Зіткнення цивілізацій» американського дослідника Хантінґтона стала причиною «справжнього шторму серед політологів і науковців, багато з яких відмовлялися вірити, що після «холодної війни» майбутні конфлікти будуть у чомусь розвиватися по старих слідах». Газета відзначає, що Самюель Хантінґтон бачив «домінуюче джерело конфліктів у протистоянні культур» і вдало прогнозував – «лінії розломів між цивілізаціями будуть лініями фронту в майбутньому». «Інтернешнел Гералд Трібюн» також інформує, що відомий науковець із США Фауд Аджамі (професор університету Джона Гопкінса), який з виходом книги Хантінґтона чи не найбільше критикував її за прогноз щодо «тривожних мусульманських спільнот», нині визнав, що тут і в інших напрямках «теорії Хантінґтона виглядають більше, ніж будь-коли, наділеними даром передбачення». Газета вважає, що копія визнання Аджамі, яка прикріплена до ліжка автора «Зіткнення цивілізацій», є сьогодні чи не найбільшою причиною «для усмішки на обличчі Хантінґтона, який у ці дні не дуже бажає щось говорити». Хантінґтон характеризував у своїй книзі також і Україну, як «розколоту країну з двома різними культурами», одна з яких зорієнтована на Захід, інша – на московську політичну і православну традицію. Не нам судити тут про ступінь правоти Хантінґтона.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише у середу про виступи в комітеті Європарламенту з проблем довкілля проти планів бездумного розширення використання в європейському енергетичному балансі біопального. Чимало європарламентарів обґрунтовано вважають, що форсування виробництва біопалива шкодить не лише родючості ґрунтів, але й довкіллю та сприяє збільшенню викидів двоокису вуглецю в атмосферу. «Файненшел Таймс» інформує, що Європарламент має до кінця року вирішити, якими будуть масштаби виробництва цього виду енергетичної сировини в перспективі до 2020 року.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG